Kultur på innergården – Rosa Huset och ett levande centrum i Skövde

I onsdags var det dags för årets andra Kultur på innergården hos Rosa Huset i Skövde. Nu var det annat och bättre väder än under förra onsdagen, då var det åska och häftiga skyfall. Då kom det många besökare trots det dåliga vädret. Nu var de betydligt flera, som ni kan se på bilderna.

I år är det åttonde sommaren som KAC (Kulturarbetscentrum) arrangerar dessa gårdsfester med konstutställningar. Med hjälp av sina många lokala sponsorer (ett 30-tal) samt sina engagerade och arbetsamma medlemmar har de bjudit Skövdebor och besökare på minst 10-talet gårdsfester varje år.

Det hade de tänkt att fortsätta med, men nu är de och alla andra i Rosa Huset helt plötsligt uppsagda av Skövde kommun.
Det var inte många som kände till det i förväg. De flesta trodde nog inte att det var möjligt eftersom man tidigare hade investerat i viktiga arbeten i fastigheten.
Lilla gårdshuset, stadens enda kvarvarande loftgångshus, hade blivit lyft och fått en ny bottenplatta samt de ruttna nedre bjälkarna bytta. Lagning av puts och målning med dåtidens kalkfärg. Husen hade fått taken omlagda och trasiga takpannor (enkupigt) bytta.
Dessutom talade man med oss i Rosa Huset vid reparationer och annat om att det skulle ske på ett tidstypiskt sätt. Allt gick ut på att bevara husens karaktär så långt det var praktiskt möjligt.
Inte så konstigt eftersom man i kommunens egna Kulturmiljöprogram skrev: ”Endast ett fåtal bostadshus finns ännu kvar från det expansiva 1860-talet, efter att Skövde fått järnvägsstation. Det stora reveterade timrade bostadshuset på Tor 2 från 1862 är det enda från den perioden som klarat sig från stora ombyggnader.”

Men nu skall dessa unika hus säljas och inte längre vara den investering i framtiden som det tidigare ansågs vara.
Som orsak till att sälja husen talar man om kostnaden för en totalrenovering (som även den skulle förstöra det historiska värdet) som gör att kommunen måste sälja.
Men med de viktiga arbeten som redan har utförts och ett planerat underhåll så kan de för Skövde unika husen med sitt kulturinnehåll leva vidare för en mycket lägre kostnad som inte är en kostnad utan en investering i Skövdes framtid.

På senare tid har det uppstått ett nytt problem som inte är unikt för Skövde, många städer lider av det. För stor utbyggnad av handelsområden i ytterområden gör att städernas centrum dör.

Skövde hade ett ganska bra utgångsläge med järnvägsstationen (starten för Skövdes nutida historia) numera Resecentrum och Kulturhuset/Biblioteket. Trots det står många lokaler tomma liksom stora delar av centrums köpcentra.
Rosa Huset, granne med kulturhuset, är en verklig centrummagnet med sina gårdsfester på sommaren och under resten av året finns det ett stort utbud; kurser, utställningar, grafikverkstad, konstskola, ateljéer och galleri.

Nu är det nog nästan fullt

De som var med om att ta beslutet att säja upp alla hyresgäster i Rosa Huset har nog aldrig besökt Kultur på innergården en vacker sommarkväll. För då skulle de insett att det kan vi inte avvara om vi vill ha ett levande centrum med mångfald i Skövde.

Onsdagen den 19 juni 2024 var det bra väder för en gårdsfest. Kanske inte kanon, men mycket bättre än förra onsdagen. Redan kl 18 var det nästan fullsatt och en timma senare när musiken började var det så fullt på gården att man inte kunde röra sig på den.

Water & Wine

På scenen Water & Wine. Bandet bildades 2021 och består av medlemmar från Falköping, Lidköping och Tibro.
De beskriver sin musik som: ”alt-country eller indiefolk – med ett avskalat ljud vill vi ge rum åt texterna och melodierna.”
De var med även förra året och på ett foto såg det ut då som nu – lika trångt. Själva skrev de: ”vilken kväll det var! Imorgon kväll är vi tillbaka där igen och vågar nog utlova en riktigt mysig kväll!”
Och det blev det!

Foto & text Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Se vår affischpelare för kommande onsdagar

Lämna en kommentar