Elona Planman – Grästorps Kulturhus den 6 maj 2019

Första gången jag hörde Elona Planman glömmer jag inte i första taget. Det var på Vigrums visfestival häromåret. En fin kväll med traditionella visartister som framförde traditionella visor i traditionellt lägereldsmys.

Men så hände nåt. In på scenen kom Elona Planman iförd en Sergent Peppersvid. Hon gjorde ett set som fick oss alla att tappa hakorna. Vilken energi. Vilken kreativitet. Vilken konstnärlig öppenhet och mod. Här fanns viskningar och rop, kärlek och kärlekssorg och imponerande existentiell klarsyn. Hon framförde sitt eget material med originella och ovanligt insiktsfulla texter där varje ord fick en angelägen och speciell musikalisk utformning.  Visst kunde man höra nån liten (men bara retande liten) blinkning till Tom Waits, Nick Cave eller Stefan Sundström blixtra fram. Ingen lever ju eller skapar i ett vakuum.  Men allt var gjort till hennes eget. Med Elona Planmans framträdande förstod man att visan inte bara har en given form och historia utan också en samtid och en lysande framtid. Ett sådant kanonframträdande lever man länge på.

Sedan dess har jag sett henne i andra sammanhang. På Folkets Hus i Lidköping och nu häromkvällen i Grästorps Kulturhus. Låtarna surrade i huvudet på vägen hem och och jag vaknade dagen efter med ett leende på läpparna.

Vad är det då som är så bra? Det korta svaret är att jag vet inget i hennes framträdande som inte är det. Hon har suveräna låtar. Om det är visa så är det med dragning mot samtida musikaliska uttryck, singer/songwriter och inte trubadur . Sångerna bygger på en gedigen stilkänsla och personlig uttrycksvilja. Melodierna är bra, många av sångerna fastnar i huvudet direkt och blir kvar där. Hon har originella och öronspetsade texter. Det känns som de handlar om allvarliga existentiella frågor och relationer. En sång som hennes Spegel kunde sjungas av en gigant som Ulla Sjöblom. Och hon har en humor som fungerar, och det är inte det lättaste. Att likna känslan av att vara åtrådd med att man känner sig som en banan är både avväpnande kul och samtidigt tänkvärt. Och det finns flera bra texter om valen i livet, om kärleken och uppbrotten. Det finns inte en klyscha i varken text och musik. Vem river av en blues som hon gjorde igår. Och vem kan ge de existentiella frågorna en så både direkt och djup twist som hon gör i flera av sina texter.

Man dras in i hennes historier och vill inte missa ett ord. Och det gör man inte heller för hon gestaltar sina ord, på olika sätt allteftersom vad sången behöver, med ett dramatiserande och inlevelsefullt sångsätt.

Till det kommer att hon är ett enmansband som inte lämnar något övrigt att önska. Hon är en grym gitarrist. Hon spelar i en genommusikalisk fingerpickingstil. Det kan vara ömsint och försynt. Eller så river hon av en blues så man får ståpäls på armarna. Hon har ett munspelsställ om halsen och spelar solo också på det emellanåt. Och så har hon en fottamburin på ena foten och så stampar hon takten med den andra.

Vilken självklar scenartist hon är. Jag märker när jag lyssnar på låtar på Spotify att de är så mycket bättre live. Kanske har hon blivit bättre sen 2015 när skivan Drömtåget kom. Eller så är det det där att skivinspelningar blir ett slags filter som tar bort gnistorna från de bästa scenartisterna. Jag tror på det senare. Jag tror att Elona Planman växer med sin publik, stor eller liten. Hon etablerar en kontakt som ger både oss och henne energi.

Hon går direkt igenom ”glasväggen” mellan scen och publik. Jag tror att det beror på att hon kombinerar en så gedigen musikalitet och poesi med en så orädd personlighet och karisma.

Suverän konsert i går, liksom förra och förrförra gången.

BO BORG


Grästorps Kulturhus den 6 maj 2019
Elona Planman
Turnélista:
13 Maj Skivinspelning med Magda Andersson i Umeå
9 Juni , DK Illd i Gilden Elona Planman & Gunni Torp
15 Juni Sandefjord , NO
30 juni Tractor Circus Rydal , SE
4 Juli SALT Oslo , NO
6 Juli; NO  Egersunds Visfestival
13 Juli Malungfors visfestival, SE
26 Juli Trondheim, Ramp och Skogstokk, NO
27 Juli Bröllop Norge (privat)
2 Aug Storsjöyran, SE
8-9 Aug Sommarfestival Färöarna
10 Aug  Elona Planman & Gunni Torp.  Musik over Præstø fjord


Mina 6 favoriter med Elona Planman På Spotify : https://open.spotify.com/user/kulturbosse/playlist/7dtLfQw0lOtGQM1uzBBt63?si=ccL5d-3DRceKLUOYehK-9w

På You Tube:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s