Kråksång – Linn Marie Carlehed & Dag Källman

Den som har ett starkt engagemang spar inte på mödan. Jag har skrivit texter till en gemensam katalog för Linn Marie Carlehed och Dag Källman. Den släpptes till deras utställning på Passagen i Linköping 2020.

Linn Marie Carlehed har övertygelsen om och kampen för mänskliga rättigheter åt alla som en röd tråd i mycket av sin konstnärliga verksamhet. De handlar genomgående om medmänsklighet i ett existentiellt perspektiv där det personliga möter det kollektiva. Det sker inom ramen för ett konstnärskap som saknar ordet kompromiss i sin vokabulär. Däremot behövs ord som passion, hjärta, deltagande och ställningstagande när man ska beskriva upplevelsen av hennes arbeten.

Inte heller Dag Källmans konst är inte gallerigodis för kreditkort. Hans allvar och fokus får inte störas av kommersiella sidoblickar. Ett tema i hans konst är minnen som bitit sig fast. Hans sätt att berätta i måleriet känns analogt med hur minnet självt fungerar. Det låter sig inte styras och sorteras, det dyker upp efter eget skön och med sin helt egna logik. En tillsynes perifer detalj får ofta en ledande roll i hans målningars berättelse. Förträngningar trängs med det som tränger sig fram.  

Det är svårt, om ens möjligt, att i Dag Källmans fall skilja på konst och liv. Han har inga konstmanér. Hans kategoriska imperativ verkar vara att alltid såga av den gren han skulle sitta tryggt på. En konstnär som Dag Källman kastar sig ut i måleriet utan konventionens fega skyddsnät.

Förlag: KOMA Konstbibliotek

ISBN: 978-91-519-7624-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s