Rosa Nordenskjölds konstnärskap och tragiska livsöde – Arend Wallenquist

I mina ögon är den nyutkomna boken om Rosa Nordenskjöld en udda volym. Hela konceptet känns speciellt. Det minst sagt gammeldagsa konstnärskapet presenteras i en bok, som så ny den är så känns också den gammal. Det är en biografi med syfte att lyfta fram konstnären och författaren i ljuset, ett försök att lyfta in henne i konsthistorien.

Den handlar om Rosa Nordenskjöld (1890 – 1950). Jag kände inte till henne innan jag läste boken. Av biografin som presenteras i den förstår jag att hon växte upp i burgen överklassmiljö. Hon visade tidigt intresse för att teckna och skriva. Hon intresserade sig och kände mycket för djur, särskilt hästar.  Hon kom, med starkt stöd från sin resursstarka familj att studera måleri för bland annat Carl Wilhelmson. Under en vistelse i Paris tog hon även skulpturlektioner för Antoine Bourdelle. Hon studerade också konst i Tyskland. Hösten 1917 reste hon, mitt under brinnande krig till Kanarieöarna. Hon drabbades där 1917 av en psykisk sjukdom som hon inte tillfrisknade från. Det innebar att hennes konstnärliga och litterära skapande fick ett abrupt och olyckligt slut vid unga år.

Hennes konstnärliga produktion dessförinnan blev liten. Hennes måleri är svårt att se och ta del av i dag, inga museer har förvärvat hennes verk. Det blir förstås ett problem, för bokens författare och för oss läsare som vill närma oss hennes konst. I boken redovisas några enstaka färgbilder av målningar. I mina ögon ser de högst konventionella och litet bokmärkesaktiga ut. Undantaget som bekräftar regeln är den stora målningen Marche funèbre. Den skildrar uttjänta hästar på sin sista resa på väg mot slakten. Den är gripande med sin karaktärisering av de arma djuren och deras individuella lidande. Den finns också återgiven i boken.

I stället för bildmaterial redovisas recensioner från hennes få utställningar. De är många och blandade; ofta pekar recensenterna på brister i färgbehandlingen. Bäst verkar hennes teckningar ha fungerat, av dessa finns också en del i boken. De fungerade ofta som illustrationer till hennes tidningsartiklar och böcker.

Hon skrev också, tidningsartiklar och böcker. Jag har inte läst någon av hennes svåråtkomliga böcker. Av de citat ur den som finns i den här boken att döma kommer jag nog inte heller att göra det. Det utförligaste exemplet i boken känns daterat i sin överlastade, förkonstlade och naturromantiska stil. En recension av Bo Bergman citeras i boken. Han skriver bland annat: ”Att lägga någon litterär synpunkt på de stämningsbitar, reseminnen och funderingar boken i övrigt innehåller låter sig väl inte göra. Det är en älskvärd och intagande dilettant som för ordet – en ideellt och lätt romantiskt lagd ung dam…”

Det gryende nittonhundratalet när hon verkade var förstås i mycket en annan tid än vår. Det var en tid när en ung författare ur överklassen som Rosa Nordenskjöld dristade sig att skriva till Selma Lagerlöf för att få råd om sitt skrivande och bokutgivning. Hon fick artiga, vänliga och välmenande svar. Selma Lagerlöf skrev: ”Vore det fråga om att ge ut skisserna utan illustrationer skulle jag inte råda er att inte göra det. De äga inte något poetiskt eller konstnärligt värde ännu…” Hon gav ut boken ändå.

Det var en tid när Rosa Nordenskjölds mamma uppvaktade tidigare professorn vid Konstakademin Georg von Rosen för att utröna om han kunde ställa sig välvillig och skriva något dörröppnande till Rosa Nordenskjölds konst. Modern skriver: ”Du må tro att jag hade hjärtklappning när jag trädde upp till grefve Rosen med dina teckningar och text under armen. Jag hade min finaste toilette och stora svarta hatt och jag fick av detta en liten smula mod. Hans betjänt förde mig in i salongen…”. Efter några ytterligare påtryckningar svarar von Rosen om tankarna att han skulle skriva förord till en bok av Rosa Nordenskjöld ”… någon uppmuntran till en sådan publikation kan jag för min del, icke lämna genom att skriva ett förord…” Detta trots, som författaren påpekar, att han gjort ett porträtt av A.E Nordenskiöld som visserligen på håll, men ändå, tillhörde ätten. Hon gav ut boken ändå.

Det engagemang för djuren som Rosa Nordenskjöld drevs av är det som känns mest samtida i hennes värv. Om det finns ett kapitel i boken.

Det är en prydlig bok. Den är sakligt och lågmält resonerande och det finns många citat ur recensioner som får ersätta avsaknaden av bilder på konstverken. Samma sak med hennes texter.

Jag skulle önska att bilderna lagts närmare den text där de behandlas. Boken skulle också vunnit mycket på om det funnits bildtexter och årtalsangivelser på de publicerade verken. Som det nu är gjort fungerar det inte bra och det är synd på denna den enda boken som hittills skrivits om Rosa Nordenskjöld.

Författaren Arend Wallenquist är en släkting till Rosa Nordenskjöld. Han har gjort en, som det verkar, gedigen genomgång av det material som finns. Han sammanfattar själv den tanke som bär hans arbete, när han skriver: ”Mycket talar för att hon hade förutsättningar att utvecklas vidare om hon bara fått möjligheten.”

Det är tragiskt när en människas värv avslutas i sin linda av sjukdom. Hon hade en grund och förstås en potential som konstnär och skribent, men vad det skulle ha blivit av den i den franmtid sjukdomen tog kan vi aldrig veta.

Som fil dr Stefan Hammenbeck så klokt skriver i förordet: ”Det har sagts, att finns en bok om en konstnär kan man inte skylla på att man inte vet. Nu finns boken om Rosa Nordenskjölds konstnärskap och levnadsöde.”

Och nu vet vi.

BO BORG


Bok: Djurmålare, skulptris och författare – Rosa Nordenskjölds konstnärskap och tragiska livsöde

Författare: Arend Wallenquist
Grafisk form: Mats Fredriksson
ISBN 978 91 9847 878 5
DIBB förlag


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s