En saga om en saga – Berättarladan i Rottneros

Västanå Teater fyller femtio år i år. Av denna tid har de haft den fantastiska Berättarladan i Rottneros som in spelplats i tjugo. Hit strömmar storpublik år efter år och fyller salongen till brädden. Det är lokalproducerad teaterkonst av högsta karat som spelas på den kraftfulla spelplatsen med sin speciella karaktär.
En stor del av publiken är tillrest, många långväga ifrån, lockade av Västanå Teaters grundmurade rykte att göra högst särpräglade föreställningar av premiumkvalitet. Själva åkte vi 40 mil för att se jubileumsföreställningen. Det var det värt med råge. Man vet ju att en föreställning av Västanå Teater är något utöver det vanliga. Det var det i år också.
Västanå Teater har ett uttryck som är deras eget i allt från repertoarval, musik, kläder, dans, ja you name it. Har man en gång mött en bra västanåteaterföreställning är man biten. Jag hade sett fyra före denna och när applåderna lagt sig efter En saga om en saga hade jag en pockande lust att se mer och fler.

Det är klart att Selma Lagerlöf står i centrum när de jubilerar. Hon har varit stommen i deras framgångar genom åren. Västanå Teater har etablerat sig som hennes bästa uttolkare, som gjort hennes pjäser både historiska och samtida, som om då och nu vore samma sak.

I jubileumsföreställningen får vi uppleva scener ur favoriter som Körkarlen, Gösta Berlings saga, Löwensköldska ringen och flera andra. I den här föreställningen finns hon med själv på scenen och hennes egen berättelse om skrivandet och det som inspirerat det ger förstås en fin klangbotten och binder ihop pjäsbitarna.

Det är alltid extra allt i Västanås uppsättningarna. Musiken är viktig. Det är folkmusiksväng som tar sig fram till de innersta känslorna. Och fast det händer så mycket för öga och öra är det dit till själens okända men kännbara bråddjup vi ska tillsammans med Selma Lagerlöfs figurer. De själsliga upplevelserna görs mer inträngande och drabbande av den suggestiva och rytmiska musiken. Och så är det det där med dansen. Pjäsen är fylld av fantastiska dansscener av en typ man inte ser någon annanstans. Det är en märkligt psykologisk-existentiell dans som tillsammans med musiken drar med kroppen i känsloflödena. Det finns många rent spektakulära dansscener som en dans på vickande isflak eller en mörk fladdermusbalett. Och iscensättningen och gestaltningen är så övertygande att inte ens en svartmuskig död med lien i högsta hugg inte känns kitschig. Över alltihopa svävar ju Selma Lagerlöfs vidunderliga berättelser där det osannolika blir sannolikt och vardagligt samtidigt som det är rent magiskt. Och det kan Västanå teater förmedla som få.

Allt det där är möjligt genom den speciella brygden av text, musik, dans och skådespeleri som Västanå Teater under sin regissör Leif Strinnerbom på sitt unika sätt kan presentera inför våra lika häpna som tacksamma sinnen, alla på en gång. Det är svårt att hitta tillräckliga ord för att beskriva den överväldigande upplevelsen. Det är så mycket och så starkt, Även de svartaste scener får förmerande nyanser.

Skådespeleriet är genomgående starkt. Det är liksom deklamerande. Högtidligt och dialektalt. De starka känslor som Selma Lagerlöfs texter förmedlar ges både eftertryck och innerlighet.

Selma Lagerlöfs dramer är tidlösa bakom sina historiska dräkter som här gör dem ännu mera tydliga och aktuella. Det är så vackert och laddat. Man dras med i dramatiken, bländas av skönheten. Det här är teater för alla sinnen fullt liv och död, av lust och sorg. En oförglömlig upplevelse.

BO BORG
Foto: Håkan Larsson


Berättarladan Rottneros
Västanå Teater
En saga om en saga, ett scencollage byggt på ett antal uppsättningar av Selma Lagerlöfpjäser som Västanå teater gjort. Recensionen avser föreställningen den 25 augusti 2022.
Manus och regi: Leif Stinnerbom
Musik och musikalisk ledning: Magnus Stinnerbom
Koreografi: Jimmy Meurling
Kostymör: Inger Hallström Stinnerbom
Skådespelare/dansare: Marika Lindström, Björn Söderbäck, Hanna Kulle, Daniel Lindman Agorander, Margit Myhr, Josef Säterhagen, Britt-Ingen Ekelund, Håkon Håvelsrud, Birgitte Halldis Hegge, Blomlie, Jon Bugge Mariussen, Karu Wallin  +ett stort gäng amatörskådespelare och skådespelare från Unga Västanå.
Publik: Fullsatt
Spelas fram till och med 10 september 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s