Jugendportaler i Stockholm sekelskiftet 1900 – Rikard Larsson

Det var på den tiden Ny Demokrati satt i fullmäktige i den stad jag bodde i. En av deras självsäkert allvetande ledamöter skulle motionera om att alla hus som byggdes i staden i fortsättningen skulle byggas i Jugendstil. Varför? Som alltid hade han ett tveklöst svar: Det är vackrast!

Därmed inte sagt att det funkar jämt och överallt. Då blir det som i Heinrich Bölls novell om den gamla damen som ville fira julafton varje dag. Helgalet! Allt har sin tid och sitt sammanhang.

När jag nu går igenom Rikard Larssons nya bok om Jugendportaler i Stockholm är det ändå lätt att se motionärens entusiasm och känna min egen. När Rikard Larsson gör sina promenader i Stockholm på jakt efter Jugendportaler hittar han det ena arkitektursmycket efter det andra.

 Jugend är en samlingsbeteckning som inom sig rymmer många stildrag. Men olikheter till trots är det ändå en omisskännlig stil som står i bjärt kontrast mot t.ex den strama och odekorerade funktionalism som kom på trettiotalet och skulle markerera något nytt bl. a genom att rensa bort pynt och dekorationer.

Jugendportalerna har så mycket att berätta om tiden kring 1900. Då slog Jugend igenom i konsten (tänk bara på Carl Larsson), konsthantverket och i även i arkitekturen. Folkkärt på alla fronter.

Rikard Larsson, som är både bokens författare och fotograf presenterar 73 jugendportaler i centrala Stockholm. Det blir verkligen förstklassig introducerande folkbildning. Han skriver korta, mycket pregnanta texter som väcker lust och intresse. Till det mestadels nytagna bilder som visar portalerna. Ibland får vi också se en ritning.

Boken styrs av hans promenadväg. Den har tematiska fördjupningar stilistiskt, men också om ledande byggmästare, och byggnadernas användningsområden som kyrkor, banker och skolor och annat.

Rickard Larsson / Foto Johan Kling

Det är alldeles häpnadsväckande att en så ofta gått omkring i Stockholm utan att se allt det här så sevärda. Många gånger har jag väntat på kompisar vid Centralposthusets trappa på Vasagatan. Det är ritat av Ferdinand Boberg. Tänk om jag då kollat på portalen och fasaden i stället för att pilla på mobilen. Då skulle jag kunnat upptäcka den lilla musen som kryper i en bård av ombundet tallris på framsidan. Och jubileumsgirlangerna och porträtten i relief av dåtidens kungligheter som fanns där precis framför näsan.

Och visst har jag väl rimligtvis sett den gyllene älgen som sticker halvvägs ut ur prunkande jugendgrönska i hörnet ovanför porten i korsningen Karlavägen-Engelbrektsgatan. Den kommer mitt barnbarn Alma att uppskatta till fullo. Själv amatörbagare ska jag förstås ta mig till Tegnérgatan för att se portalen med hårt stiliserat mönster i kakel som markerar ingången till vad som var C.A. Carlzon Bageri AB.

I boken finns massor av rosor, tistlar, näckrosblad, ekorrar, vackra flickor, grodor och till och med en kameleont att upptäcka. Till och med streckgubbsjugend på Regeringsgatan. Och mycket, mycket annat vackert, kul och intressant, i sten, stuck, kakel och glas och annat.

Så där kan man fortsätta. För på varje uppslag i den här boken finns intressant offentlig konst integrerad med sina byggnader. Stockholm fick en air av världen när nittonhundratalet och med den jugenden gjorde sitt intåg. Som det står i boken ”En doft av Wien, Paris och Berlin spreds i den svenska huvudstaden.”

Mycket av det här har vi sett utan att lägga märke till. ”Du såg inte för att ögonen satt i vägen”, retades gamlingarna när jag var liten. Den här boken får oss att skärpa blicken och se mycket sevärt vi ofta missat.

Boken är skriven och fotograferad av Rikard Larsson, som är stenkonservator, författare och fotograf.
Han har gett oss en stilig bok full av lust till arkitektur, konst och framför allt förstås Jugend.

BO BORG

Foto av bokuppslag: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Bok: Jugendportaler i Stockholm sekelskiftet 1900.
Författare och fotograf: Rikard Larsson
Faktagranskning: Fredric Bedoire
Redaktör: Inger Strömsten
Formgivning: Carl Åkesson
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
ISBN: 978-91- 987439-7-5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s