OPEN UP HDK-Valand FESTIVAL 2023

Festivalen är en del i OPEN UP ett fyraårigt kulturprojekt (2019–2023) som finansieras av Kreativa Europa och syftar till att skapa synlighet och erfarenhet för konstnärer, designers, hantverkare och artister. De arbetar för att stödja kreativa skapare och artister som möter olika typer av hinder för att bygga upp synligheten för sin konstnärliga praktik eller som söker tillgång till vidareutbildning eller stödnätverk.
OPEN UP HDK-Valand arbetar inte utifrån identitetskategorier, utan snarare utifrån en öppen inbjudan att kollektivt arbeta för att skapa synlighet för konstnärliga praktiker som står inför olika utmaningar när det gäller att skapa offentlig synlighet.

Festivalen inleddes på lördagen med en serie utställningar i HDK-Valands byggnad på Vasagatan 50, Göteborg. Utställningar av konst- och designverk i en rad olika medier av nya och etablerade utövare, inklusive en särskild sektion som ägnas åt att lyfta framväxande unga konstnärer.

Efter en del sökande på nätet och ett slutgiltigt svar från en vän på Facebook besökte jag utställningarna på söndagen  – som vanligt blev jag lite förvirrad när jag besöker den stora fastigheten på Vasagatan 50. Så många lokaler i huset och på gården. Undrar om någon/några någon gång kan lösa det problemet med kartor och pilar? Tror aldrig att jag lämnat den byggnaden utan en liten obehagskänsla – har jag missat något som jag borde sett.

Utställningen var uppdelad i flera utspridda rum inklusive en promenad i duggregn över gården. Av alla utställare så var det bara ett för mig känt namn. Kanske inte så konstigt eftersom OPEN UP är ett EU-projekt med deltagande från Cypern, Grekland, Frankrike, Spanien, Portugal, Finland och Sverige.

Annika Wennberg var namnet jag reagerade på. En intressant, lite udda skulptör som jobbar i trä. Lite av en bildkonstens motsvarighet till de arkitekter som idag söker sig till det förnybara materialet trä. Se själva.

Bland alla de övriga konstnärerna och ”eu-medborgarna” blir det bara bilder. Ingen nämnd och ingen glömd. Ingen felattribuering. Men en deltagarförteckning finns på slutet.

För de som läser detta och ser sitt eget verk eller vet vem konstnären är så klicka gärna upp bilden och lämna namn i kommentarsfältet. Troligtvis måste kommentaren godkännas innan den publiceras och det kan ta lite tid innan den syns.

OPEN UP HDK-Valand 2023
Onsdagen den 21 juni 18.00 – 21.30
Musik och dansfestmed den kurdiska dansgruppen Jin, Jiyan, Azadî och musikduon Per och Nada (Nada Alichiah och Per Ohlson) med särskilda gäster
Glashuset, Vasagatan 50 (ingång via innergården) Det är gratis att delta, men antalet platser är begränsat så förbokning rekommenderas
Lördagen den 1 juli 14.00
Festivalen avslutas med lanseringen av publikationen OPEN UP HDK-Valand FESTIVAL 2023 som dokumenterar festivalen och profilerar de konstnärer som medverkat i festivalen. Publikationen kommer sedan att följa med verken när de reser till den internationella OPEN UP-festivalen i Nicosia på Cypern i oktober 2023.
Vasagatan 50

Utställningarna är öppna
20/6 13.00 – 18.00, 21/6 – 29/6 13.00 – 16.00
30/6 13.00 – 18.00, 1/7 13.00 – 16.00

Rune Lindström

Foto Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


OPEN UP HDK-Valand FESTIVAL 2023
17 juni – 1 juli 2023
Vasagatan 50, Göteborg
Medverkande och bidragande till festivalen: Aladdin Mofakheri, Annika Wennberg, Azad Larki, Azadeh E Zaghi, Behjat Omer Abdulla, Bereen Darwish, Branka Vidovic-Butler, Catalina Fuentes Arayal, Chro Seyedi, Eldin Smajlović, Elin Wennberg, Fatemeh Salehi, Gunilla Gränsbo, Hamidreza Jahantighl, Heba Alakkad, Helaleh Ghaderi, Ingrid Lindberg, Kamaran Seydiyan, Kamyan Seydiyan, Kavian Seydiyan, Marie Bergqvist, Masoud Yousefi, Mick Wilson, Negar Latifian, Nora Ordenes Söderbergh, Nada Alichiah, Olof Nilsson, Paul Butler*, Per Ohlson, Rezgar Alipanah, Ronak Rabiee, Roya Charehtalab, Saga Bjarnason, Sara Khayat, Shenyan Yousefi, Tara Talebsafa, Tayebeh (Roz) Madadi, Ward Zaraa and the Kurdish dance group Jin, Jiyan, Azadî.

Lämna en kommentar