En färgrik svärta – en liten bok om Ivan Jordell

Kudos Kalejdoskop!

Tänk vilken konstfortbildningsinsats de gjort och gör. De hade en tidskrift för internationell samtidskonst som startade på hösten 1975 och utgavs med sex nummer per år under ett helt decennium. Den upphörde tyvärr 1985. Jag minns den med saknad. Så många bra texter en har läst där, introducerande och analyserande. Förlagets många konstböcker genom åren har varit rena guldgruvan för oss som vill tränga under ytan och veta mer om fler konstnärskap på djupet. De har gett ut konstnärsmonografier, konstteori, utställningskataloger, illustrerade böcker och artists books.  De har behållit sitt lager så många av titlarna är tillgängliga alltjämt via deras backlist och det kommer ständigt nya. De kan köpas direkt ifrån: kalejdoskopforlag.se.

I dagarna har de get ut en bok som tar bort ännu en vit fläck på konstkartan. Den är skriven av Kalejdoskops primus motor och grundare den mångkunnige konstvetaren Sune Nordgren.
Han har ett fint tilltal. Han verkar inte ha något behov att framhäva sin egen förträfflighet. Det gör boken trevlig att läsa.

Den nya boken handlar om konstnären Ivan Jordell (1901–1965). Det var en fin målare visar det sig. Han var aktiv och framträdande medlem av konstsällskapet Aura i Lund. Han blev på sin tid representerad på Moderna Museet, museerna i Göteborg, Norrköping, Ystad och Malmö samt Statens Museum för Kunst i Köpenhamn. Men var är hans konst nu?

Jag citerar liksom Sune Nordgren ur Eugen Wretholms Konstnärslexikon från 1982 som en första introduktion: ”Mollstämd men intensiv färg och grova kontrasterande former i patetiska karikatyrmässiga skildringar av ensamma figurer: cirkusfolk, zigenare, proletärer. Senare stadsbilder med huskroppar i en förenklad form nära den abstrakta.”

Sune Nordgren ger en djupare karaktäristik: ”En Jordelltavla kan man inte ta miste på. Den aviserar på långt håll hans lite vresiga och kärva målarkynne, men också hans koloristiska sensibilitet och hans färgfantasi, som med årens gång huvudsakligen kretsade kring de djupa, rika och klangfulla tonerna.” Han pekar vidare på en melankolisk färgrik svärta och smärta i skönheten. Uttrycket blir ett derivat av engagemang och känsla. Bilderna och motiven känns enkla, eller snarare förenklade för att fokusera och koncentrera.

Och uttrycksfulla målningar blir det. Man kan ibland märka Ivan Jordells släktskap med tyska expressionister i den dåtida samtiden som Ernst Ludwig Kirchner och Emil Nolde.
Men han har hamnat i radioskugga. Konstnärskapet befinner sig i en törnrosasömn. Hans konst visas idag inte vare sig på museer eller gallerier. De återfinns på lågprisauktionssajter som Auctionet. När detta skrivs den 8 oktober 2023 ligger högsta bud på ett ramat landskap i pastell på 300 kr. Och i historiken ligger en oljemålning i bästa fall kring tusenlappen.

Men Sune Nordgren har hittat någonting bortom dagsnoteringarna. Visst kan bilderna kännas otidsenliga i sina uttryck. Men det finns nåt där som kan intressera även i våra dagar av snabbt växlande konstmoden. Men då får man inte bara se till namn, utan titta på verken. Och det gör Sune Nordgren i den här boken.
Han skriver: ”…han grep sina motiv ur minnet, kanske med ett mer eller mindre lätt verklighetesunderlag som fast substans. Landskapet huskuberna, de ofta starkt deformerade figurerna eller ansiktena, såg han nog mest i sin fantasi.”

Jag som skriver det här har aldrig sett en målning av Ivan Jordell live, utan bygger mina intryck och uppfattningar på reproduktionerna i den här lilla boken. Men den inkännande texten och bilderna gör mig nyfiken. Det är nåt med några av de här målningarna. Jag är helt enig med Sune Nordgren när han konstaterar att Ivan Jordell var en målare som varken var förkunnare eller kritiker. Hans konst har andra kvaliteter och jag är glad för att jag genom den här boken kommit i kontakt med den.

Det känns konstigt att det inte finns vare sig mått eller tillkomstår på bilderna i boken. Men här finns data tydligen inte att tillgå.

Boken handlar inte så mycket om konstnärens biografi.  Det beror, skriver Sunne Nordgren, bl. a. på att det helt enkelt inte finns så mycket biografiskt att finna om honom vare sig i läggen eller till och med hos släkten.

Men det är ju konsten det handlar om. Och författaren avslutar sin bok med förhoppningen att hans bok ska vara en första introduktion för dem som vill gå vidare. Det räcker för mig.

BO BORG

Bilder: Pressbilder från förlaget

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Bok: En färgrik svärta – en liten bok om Ivan Jordell
Författare: Sune Nordgren
Förlag: kalejdoskop
ISBN: 978-91-7936-138-9

Lämna en kommentar