Babels torn visas på Konstakademien

EFTER FYRTIO ÅR I LULEÅ VISAS SVERIGES KANSKE STÖRSTA MÅLNING NU PÅ CILLA ERICSONS UTSTÄLLNING PÅ KONSTAKADEMIEN

Konstnären Cilla Ericson skapade tillsammans med Ulf Rahmberg, Stefan Teleman, Julie Leonardsson och Ingrid Olson 1979 Sveriges kanske största målning, den samtidskommenterande, på sin tid omdiskuterade jättetavlan ”Babels torn” (18,5 meter bred och 4,6 meter hög), som nu ställs ut på hennes stora utställning på Konstakademien.

Detaljbilder

”Babels torn”, som nu alltså är tillbaka i Stockholm, har i runt fyrtio års tid hängt i en korridor på Luleå tekniska universitet i en byggnad som nu ska rivas. Målningen har en intressant bakgrundshistoria.

Egentligen handlar det om två målningar. Den första (som sedan målades över) ”Kejsarens nya kläder” tillkom på Liljevalchs och väckte stor uppmärksamhet bland annat på DN:s förstasida den 17 januari 1979 då SL vägrade att sätta upp affischer som visade en del av målningens innehåll, bland annat nakna, kända svenska politiker.

Det var det som var själva idén, att testa gränserna på Kulturrådets ”Bildfestival” på Liljevalchs våren 1978.

Den övermålade versionen, som existerar i dag och nu visas på Konstakademien, målades på Moderna museet. Den fick namnet ”Babels torn”. Den skildrar hur tornet rasar och innehåller också kontroversiellt stoff.

Detaljbilder

Var ”Babels torn” ska hamna efter utställningen på Konstakademien vet inte Cilla Ericson i nuläget. Moderna museet?

Hennes sevärda utställning som fyller de stora utställningssalarna på Konstakademien har namnet Retro Aktiv och spänner över en lång samhällsengagerad konstnärskarriär.

Mest spektakulära är kanske hennes trädporträtt med genomskärningar av stammarna i naturlig storlek med årsringarna i olika färger. Den första hon gjorde föreställer den i onödan nedsågade gamla TV-eken 2011.

Men hon visar också många andra fina målningar inte minst av naturen.

Konstnären Cilla Ericson framför sitt porträtt av TV-eken i genomskärning.

LARS EPSTEIN
Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Cilla Ericson
RETRO AKTIV
7 oktober – 11 november 2023
Konstakademiens Salar
Fredsgatan 12 i
111 52 Stockholm

Babels Torn, 4,6 x 18,65 m, akryl på björkpannå,1979-1981. En målning av Hofbrigaden (Ulf Rahmberg, Stefan Teleman, Cilla Ericson, Julie Leonardsson och Ingrid Olsson). Den tillkom i en happening när Hofbrigaden målade över sin tidigare målning Kejsarens nya kläder. Babels Torn var en reaktion på Stockholms Lokaltrafiks beslut att inte sätta upp Moderna Museets affisch till utställningen ”Brigadmåleri” 1978. Efter 40 år på Luleå tekniska universitet kommer målningen nu åter till Stockholm.

Här kan man se mera om Babels torn vid universitet.
Publ. 10.01 2020

Jag känner bara till en annan nutida stor svensk målning; Andreas Erikssons Stenbrottet i Nya Karolinska. Den är 11×6,5 m = 71,5 kvm. Babels torn är 4,6×18,65=81,79 kvm och vinner. Men båda motsvarar en vanlig trerummare.
Red.:s anm.

Lämna en kommentar