Anton Corbijn – Stillness thru movement i GöteborgsOperans Foajé

Anton Corbijn är en superstjärna som gör fotoprojekt om populärmusikens superstjärnor. Det finns exempel när hans bilder förvandlat ytliga popstjärnor som Depeche Mode till ett band som utstrålar attityd och djup. Det finns många andra sådana fall. Det började kanske med de numera berömda (ikoniska är tillämplig klyscha här) bilderna av Joy Division i tunnelbanan. I början refuserade, sedan spridda över världen som stilbildande för hur rocknobiliteten ska skildras. Hans bilder av Rolling Stones är klassiker. Han har gjort grymma bilder av Roxette, Tom Waits och Nick Cave. Han kan ta bilder som till och med får tungfotade tråkmånsar som U2 att se spännande ut. Hans porträtt av Pavarotti när man varken ser rösten eller fracken utan en människa är ruskigt bra. Listan kan göras hur lång som helst över hans mästerliga bilder. Han har också gjort massor av rockvideos.

Själv har han inte bara tagit bilden av rockstjärnan, han har satt den. Han har satt en standard för hur rockbilder ska se ut. I början var bilderna svartvita, men eftersom har färgen kommit in. Tekniskt utmärks hans bilder av att de är gryniga och ruffa med stenhårda kontraster och tydliga och grova texturer.  Han använder ofta det som kallas varierat fokus. Bilderna har skilda skärpa i olika lager, dvs till och med bildens huvudperson kan vara oskarp. Han menar själv att ”Imperfection is perfection”. Så stilbildande hans teknik är säger han sig vara han är mer angelägen om människan han fotograferar än om sin stil, den som erövrat världen.

Våren 2023 följde han med GöteborgsOperans Danskompani och dokumenterade (på sitt omisskännliga sätt) dem under några dagar på ”prestigescenen” Sandler´s Wells i London. Nu visas ett tjugotal av hans bilder därifrån i GöteborgsOperans foajé.

Så här kommenterar Anton Corbijn själv arbetet:  ”Jag blev helt knockad av deras prestationer och njöt i fulla drag av den uppslukande upplevelse som kompaniet gav mig under tre majdagar i London i år. ”

Det blev starka bilder som inger respekt. De skiljer sig från Corbijns rockoeuvre genom att de flesta inte verkar vara arrangerade. De har den typiska corbijnska grynigheten. Och han har verkligen blicken. Några av porträtten av svettiga dansares ansikten är märkliga photoshopdubbleringar(?). Andra är dramatiska med artister i rökig strålkastarkägla, en konvention som väl inte Corbijn tillför något mer än att de är så välgjorda. I perfekt corbijnsk ”imperfection”.
Bäst tycker jag om de två stora bilderna med ett flöde av dansare, den kollektiva kraft jag förknippar med mitt favoritdanskompani.

Vad Anton Corbijns öga och lins sett vill vi förstås se. Missa inte det här tillfället att möta fotosuperstjärnan Anton Corbijns bild av GöteborgsOperans eminenta danskompani.

BO BORG

Foto: Anton Corbijn

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


GöteborgsOperans Foajé
Stillness thru movement
Anton Corbijn
GöteborgsOperans Danskompani
Utställningsperiod: 3 november – 12 december 2023

Anton Corbijn — Foto Stephan Vanfleteren

Lämna en kommentar