En liten ljusning för Medeltidsmuseet

EN LJUSNING FÖR STÄNGDA MEDELTIDSMUSEETS FRAMTID PÅ HELGEANDSHOLMEN

De flesta som följer turerna kring Medeltidsmuseet har redan hört och sett i nyhetsmedia att Riksdagen (politikerna i riksdagsstyrelsen), det uppsagda, sedan i november förra året stängda, Medeltidsmuseets hyresvärd, ska utreda museets framtid på Helgeandsholmen. Det beslutade politikerna i riksdagsstyrelsen vid sitt sammanträde på onsdagen.

Medeltidsmuseet, som legat på Helgeandsholmen (platsen för de stora arkeologiska utgrävningarna 1978-80) sedan det startade 1986, sades upp av Riksdagen, som äger lokalerna, och stängde i november förra året.

Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet bör fortsättningsvis få vara museets ”ryggrad”

Riksdagen sade att anledningen till uppsägningen var att de själva behövde lokalerna till ett så kallat besökscentrum.

Protesterna blev stora och snabbt samlades mer än tjugofemtusen namn med kravet att Medeltidsmuseet skulle få ligga kvar i sina ursprungliga lokaler.

Välbesökta protestmöten ordnades. En arbetsgrupp ”Rädda Medeltidsmuseet” bildades. Ett genomtänkt alternativ utarbetades där riksdagerns behov av ett nytt besökscentrum i lokalerna skulle kunna kombineras med Medeltidsmuseet kvar på plats under Norrbro och Riksplan

Och nu ska alltså den frågan utredas. Ingen garanti för att Medeltidsmuseet får tillbaka sina lokaler. Men en ljusning, som Birgitta Palmertz i gruppen Rädda Medeltidsmuseet skriver.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


PS
Läget är oklart; en extern utredning med uppdrag att se över om verksamheten kan fortsätta att bedrivas i ordinarie lokal är tillsatt, men samtidigt betonar styrelsen riksdagens behov av nytt besökscentrum och en extra plenisal.

Ett första positivt steg är taget, men för de som vill rädda Medeltidsmuseet är det långt kvar till en seger. Så slå er inte till ro nu och tro att allt är bra, Håll grytan kokande. Glöms ni bort så förvinner nog Mdeltidsmuseet.
Red.

Gruppen på Facebook

Lämna en kommentar