Bob Marley – One Love

Ett biografiskt musikdrama på bio om Bob Marleys liv och musik! Klart att vi musikvänner går och ser den så fort vi kan. För vad allt är vi inte intresserade av att veta om tredje världens första och största världsstjärna, vars musik betytt så mycket på djupet. Filmen handlar om hela hans liv fram till hans död i cancer på toppen av sin karriär 36 år gammal 1981. Fokus är kring inspelningen av albumet Exodus. Det har senare kallats 1900-talets bästa album av engelska musikkritiker.

Jag såg Bob Marleys konsert på Gröna Lund i slutet av sjuttiotalet. Minnet blir alltmer otillförlitligt när det gäller fakta och detaljer. Jag minns inte låtlistan, men upplevelsen och känslan är för alltid outplånligt etsad i min själ. Faktum är att jag får ståpäls än vid blotta tanken. Jag minns musikens kraft förstås, men också Bobs lealösa dans som om han själv var besatt (besjälad är nog ett bättre ord) av sin konst.

LP:n Bob Marley Live kom i slutet av 1975. Frågan är om det inte är rockhistoriens bästa liveplatta. Inledningen är klassisk ”one good thing about music, when it is you feel no pain.” Och plattan är som ingen annan det ljudande beviset. Vinylen glöder i varje spår och högtalarna gör sitt bästa.

På ett annat ställe på plattan sjunger han. ”Them belly full. But we hungry. ” Det här är en artist som blandar det konstnärliga, det politiska och det existentiella. Det här konst när den är som starkast och viktigast. Och konst och konstverk är ett och detsamma. Hör bara den tidens gitarrhjälte sjunga sin cover på I shot the Sheriff. Det funkar inte alls och blir ett pinsamt magplask både musikaliskt och attitydmässigt. Bob Marleys låtar ska sjungas av Bob Marley.
Producenten Chris Blackwell hjälpte till att anpassa Bob Marleys musik att passa i en populärmusikkontext över i stort sett hela välden.

Genom åren har det förstås skrivit massor om en superstjärna som Bob Marleys person och musik. Och nu alltså en spelfilm. Den innehåller grundläggande biografiska fakta. Och sätter in Bob Marley och hans musik i en samhällelig kontext. Jamaica var ett klassamhälle som skapat en gangsterstat där våldet och dödandet var en del av vardagen, inte minst i Trenchtowns ruskiga slum i Kingston. Till det kom en märklig religion med Haile Selassie som gud. Man kan inte förstå Bob Marleys musik utan den kontexten.

Filmen berättar rakt, rättframt och okomplicerat. Det är några hopp mellan barndom och artistiskt vuxenliv. Återkommande är en grundscen som varieras som handlar om Bob Marleys förhållande till sin far. Den är mycket bildmässig med sin hotfulla eldvägg. Det är ett psykologiserande som inte tillför något begripligt till karaktären.

Kingsley Ben-Adir gör Bob Marley levande med en sammansatt personlighet. Och tillsammans med Lashana Lynch som Rita Marley blir det ett rart par. Musiken är förstås det viktiga. Kingsley Ben-Adir mimar till Bob Marleys egen sång och allt annat vore förstås otänkbart.
Problemet med filmen är att den är slätstruken. Det är så odramatiskt och snyggt, ibland med rena feel-good scener, som när Bob Marley sjunger sin vackraste sång Redemption song ett ode till frihet och frälsning till akustisk gitarr för tindrande barn och Rita frågar: När skrev du den där? Och Bob svarar: I hela mitt liv. Inte ett öga var förstås torrt.

Filmen är förutsebar och faktisk litet småseg emellanåt. Det finns en nerv i Bob Marleys musik och engagemang som hade behövts här för att blåsa liv i filmen. Kingsley Ben-Adir spelade bra. Men han har inte rätt utstrålning. Men så kom det. I slutet var en kort, men dock, en film av Bob Marley själv. Då brast filmens polerade hinna och fenomenet Bob Marley trädde fram med den både personliga och musikaliska karisma som gjorde honom till en av de största.

Filmen One Love är ingen höjdare, men är ändå klart sevärd. Kanske hittar en ny yngre publik till hans musik genom den.v Och det är både han och dom värda. Det handlar om en omistlig del av populärmusikhistorien.

BO BORG

Foto: Pressbilder


Film: Bob Marley One Love
Regi: Reinaldo Marcus Green
Manus: Reinaldo Marcus Green, Terence Winter, Frank E.Flowers, Zach Baylin
I rollerna (bland många andra): Kingsley Ben-Adir som Bob Marley, Lashana Lynch som Rita Marley, James Norton som Chris Blackwell.
Bland producenterna ingår Rita och Ziggy Marley
Filmen hade världspremiär på Jamaica den 23 januari 2024 och i Sverige den 14 februari.

Soundtracket innehåller låtar som är i symbios med filmens story. För dig som kör Spotify finns den här:

Och missa inte den fantastiska plattan Live från 1975, rockhistoriens bästa liveplatta:

Lämna en kommentar