Rickard Söderberg med Kärlekens historia – Falköpings Stadsteater

Varför i helvete kan inte människor som älskar varandra få göra det och få göra det i fred utan att riskera liv, hälsa, ära och heder och en massa annat sattyg från trångsynta idioter!?!
Med föreställningen Kärlekens Historia ger sig Rickard Söderberg ut på ett upplysningskorståg. Föreställningen har underrubriken 10 000 år av kärlekshistoria. Men Rikard Söderberg spar inte på krutet utan börjar på savannerna för 200 000 år sedan. Homosexualiteten är lika gammal som människan och djuren. Men dess historia är kantad av inskränkthet, hänsynslöshet och grymt våld. Först 1944 avkriminaliserades den i vårt land. Homosexualiteten sågs som en sjukdom. Och, berättar Rickard Söderberg, från 1979 kan man inte ta ut sjukdagar för homosexualitet. Även det ett steg på rätt väg.
Rickard Söderberg tar i den här föreställningen oss på en resa genom historien och vi får möta en rad människor genom tiderna som sätt trots samhällets oförsonlighet och motstånd på olika tagit steget in i det som länge betraktades som förbjuden kärlek.

Han presenterar sina exempel i sällskap av stora pappersfigurer som introduceras allteftersom. Vi får möta Kung Rikard Lejonhjärta, Selma Lagerlöf, Karl Gerhard och Pjotr Tjajkovskij för att bara nämna några av de mest välkända.
Rickard Söderberg kan sin historia, det märks. Han rör sig obehindrat mellan århundradena. Och hans engagemang är inte att ta miste på. Det gäller här och i andra sammanhang jag stött på honom. Hans insatser som programledare för Operahuset i P2 blir outstanding genom hans djupa kunskaper och hans iver att berätta om sin kärlek till operan. Samma sak här där rätten till kärlek är ämnet.

Kärlekens historia är verkligen en föreställning i toppklass. Rickard Söderberg gestaltar varje presentation och situation. Han pendlar mellan humor och allvar. Mellan det personliga och det allmänna. Som folkbildning kan det inte bli bättre. Inte som underhållning heller. I det här fallet kan man inte skilja dem åt.

De jobbar med en enkel men effektiv scenografi. En skärm bakom honom visar ibland bilder som komplettera hans framställning. Och så de där siluettdockorna. Men det räcker för den här eminente ståupparen. Han har charm och karisma så det räcker och blir över. Och så är han ju en förstklassig sångare. Han sjunger väl valda låtar alltifrån Viljasången ur Glada änkan via Somewhere over the Rainbow till R.E.Ms klassiker Everybody Hurts, en gripande sång om smärta, men också hopp och förtröstan. Han är en bra sångare som ger allt i sina låttolkningar.  Med sig på scenen har han två kanonmusiker Annika Bjelk, piano och Jon Lundberg, klarinett och sax.
Rickard Söderberg hade verkligen publiken i sin hand och möttes av varmt bifall redan innan han började.

Föreställningen slutade i optimism och tillförsikt. Den var så bra att jag förlåter honom att han slutade med den trista låten Stad i Ljus. Men till och med den kunde han blåsa liv i.
Efteråt var köerna långa när han signerade sin bok Transformation.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Falköpings Stadsteater den 19 mars 2024
Kärlekens historia
Av och med: Rickard Söderberg
Musiker: Annika Bjelk, piano och Jon Lundberg, klarinett och sax
Regi: Melker Sörensen
Dramaturg: Ninna Tersman
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Arrangör: Falköpings riksteaterförening
Stor och entusiastisk publik
Spelplan: Kärlekens historia | Riksteatern

Lämna en kommentar