Jag är en Människa – Annica Carlsson Bergdahl


Det talas mycket om hårdare straff och flera fängelseplatser. Det är ett perspektiv. Men bakom varje brott och fängelsedom, under den varje abstrakt statistikpost finns en människa,  ett människoöde. En medmänniska som behöver hjälp.
Författaren Annica Carlsson Bergdahl har djupintervjuat 14 fängelsedömda kvinnor. Intervjuerna finns publicerade i en nyutkommen bok. På frågan Vem är du? svarade en av kvinnorna: ”Jag är en människa.” Och det svaret fick bli bokens titel.

På tisdagskvällen fick vi möta bokens författare. Tillsammans med musikern Ida Gillner lät hon oss möta några av de levnadsöden som redovisas i boken. Det blev en starkt drabbande stund som uppammade förståelse och medkänsla.  Annica Carlsson Bergdahl läste ur boken. Hon gjorde det med en saklighet som var fylld av värme och empati. Det handlar om hårda berättelser om hur kvinnorna utsatts för våld av partners, knarkförsäljare och samhället. Inte minst drabbar ångern och skammen ytterligare. Vi fick deras egna berättelser om hur de varit fast i missbruk och destruktiva relationer. Hur korta stunder av hopp och ögonblick av framtidstro krossades av oförsonligt våld. Det handlade om kvinnor vars trasiga uppväxt följdes av en ännu värre fortsättning på livet. Här fick vi möta de fängslade kvinnornas egna ord om skammen, saknaden efter barn man skilts ifrån, knarkets destruktiva och nerbrytande kraft och det svek och våld kvinnorna utsatts för. Men det handlade också om drömmar, hopp och vilja till förändring. Berättelserna fick en att känna hur gärna man ville att livet ska ordna till sig för dem till slut.

Kvinnornas sakliga redovisningar ger upprivande bilder. Den ena ofattbart hemska och tragiska detaljen efter den andra. Ibland rörande episoder om kärleken till barn som även dom drabbas. Det är berättelser från människor som sällan blir hörda eller sedda annat än av kalla myndighetsögon. Det handlar om utsatta medmänniskor som behöver hjälp snarare än straff. Det blir så uppenbart när man som här får möta människor som så ofta bara redovisas som problem och en post i brottsstatistiken.

Den här var en kväll fylld av respekt för drabbade kvinnor. Uppläsningen kompletterades av musik speciellt skriven till den här boken av Ida Gillner. Hennes pianospel och röst stämde till eftertanke och strök under och förmerade det vi fick höra. Stämningen blev förtätad och fylldes av empati och medkänsla. Ibland spelade hon en barnvisa på speldosa som förstärkte sorgen i berättelsen på ett sätt som gick rakt in i hjärtat.

Den känslostarka föreställningen följdes av en frågestund. Det märktes att publiken var tagen, engagerad och omskakad av det vi fått höra.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Lidköpings Folkets Hus den 9 april 2024
Jag är en Människa
Uppläsning: Annica Carlsson Bergdahl
Musik: Ida Gillner

Annica Carlsson Bergdahl bor i Göteborg och är utbildad socionom och journalist. Hon arbetar som författare, kulturproducent. Hon har arbetat i flera projekt där intervjuer med människor ofta är grunden.

Boken Jag är en människa som den här uppläsningen hämtade sitt material kom ut på Carlssons förlag i slutet av förra året.

Ida Gillner är musiker och kompositör och musikpedagog. Hon spelar sopransax och piano. 2021 kom hon med det pianobaserade soloalbumet Anna.
(lyssna på Spotify)

Lämna en kommentar