Blommor till poetens minne

Marie Capaldi och Jarl Ingvarsson, Blommor till Lennart Dahl

Falbygdens museum, Falköping, 9/9 – 7/10 2018

Text: Bo Borg

Av de konstverk jag minns bäst av alla som fanns med i nomineringarna till Carnegie Art Award är det Jarl Ingvarssons som dröjt sig kvar. Det var enkelt uppskissade skrivmaskiner och ur pappersmatningen kom märkliga ark. Ordlösa kommenterade hyllningar till några av hans hjältar som Inge Schiöler och X-et Erixson. Inte ett ord kom ur hans skrivmaskin. Ändå blev allt väsentligt sagt.

Som målare med full tilltro till sitt medium har han ett annat språk och på det litar han till hundra procent. Det är som om bilderna ville säga: ord är ord och bild är bild och aldrig mötas de två – även om de talar om samma saker.

Men ibland söker han sig till orden för kraft och inspiration. ”Vi är ett konstnärspar som inspirerats av poeten Lennart Dahl. Eftersom han kom från Falköping vill vi hylla honom med denna utställning”, skriver Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi på vernissagekortet till deras utställning på Falbygdens Museum i Falköping.

De har båda stött på Lennart Dahl i olika sammanhang och hans poesi har betytt mycket för dem. En strof av Dahl (1922-1993) som ”Du kan räkna med Guds omedelbara närhet/varje sekund i ditt arma liv.” kan vara ett sätt att peka på deras själsfrändskap. Jarl Ingvarssons utställning på Galleri Lars Bohman fick sin titel Åtta Fönster efter en annan dikt av Lennart Dahl.

capaldi01-highres (1)

De båda konstnärerna gör i övrigt en veritabel blomsterhyllning till poeten. Jarl Ingvarsson visar oljepastellteckningar i en långt driven förenkling både i färg och form, som om Picasso lekt med Matisse.

Marie Capaldi visar stora målningar med ytan täckt av blommor. Hon får dukarna att bulta av liv och koloristisk växtkraft på ett på samma gång intimt som handfast sätt. Hennes färger och mönster aktiverar verklighetsdragen och ger den helt blomstertäckta duken ett pulserande liv. När Jarl Ingvarsson liksom utan skyddsnät kastar sig in i färgen har Marie en distans och målar försiktigare och mera kontrollerat.

När jag glatt förundrad står inför deras måleriska hyllning där i Lennart Dahls hemmaplansmuseum kan jag inte låta bli att tänka på en av hans dikter:

Hit kom ljuset
sista rädslan försvann.
Hit kom ljuset,
in i själens
sista förbehåll.
Med ens kom
en stor häpnad
Inom mej.

Falköping 2018-09-20 © Bo Borg

www.omkonst.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s