Under tiden – Björn Svensk


Björn Svensk gjorde en stor retrospektiv utställning på Passagen i Linköping 2017. Till den skrev jag en essä till katalogen. Den innehåller en utförlig beskrivning och analys av Björn Svensks konstnärskap genom åren.

Allteftersom genom många år har jag lärt känna och uppskatta Björn Svensk som en fin och mycket personlig tecknare. Han har en ryckigt sökande och ofta träffsäker linje. Den mjuka blyertsen fångar en gest, en rörelse, en min, en åtbörd eller en situation med en huvudjägares säkra precision. I hans bildvärld är människan i centrum; politik, drömmar och vardagsrelationer. Det handlar om att förstå genom att se, att söka leva sig in i en annans situation och utsatthet, med medmänniskans sympatiska blick. Han letar sig mot speciella bildvinklar, annorlunda synpunkter. I den svenska konstvärlden är hans stil och säregna uttryck unikt. Björn Svensks figurer bär hans egna drag, han är själv sitt eget berättarjag, han tar oftast huvudrollen, och alltså ansvaret själv.

Stilistiskt är han en föreställande expressionist.  Motiviskt är han som jag ser det en humanistisk observatör i Slas anda, men med en andra vyer och referenser. Man får heller inte glömma den och godmodiga humorn.


Under tiden, utställningskatalog om Björn Svensks konstnärskap till en retrospektiv utställning på Passagen Konsthall i Lidköping
Utgiven av Passagen Konsthall,Linköping, 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s