Känsla och intellekt – Skövde Konstmuseum

http://www.omkonst.se:
Känsla och intellekt
Utgrävning 1: Oona Libens, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Johan Forsman & Anders Paulin, Jamie Fawcus – Konstmuseet, Skövde Kulturhus, 24/1 – 24/3 2019
Text: Bo Borg

Nog känns väl arkeologin och dess metoder som utgrävning som både anakronistiska och dysfunktionella sätt att undersöka vår överdokumenterade samtid. Kanske är det just därför de lockar Konstmuseet i Skövde till att sätta ihop en utställning som ska pröva om de kan ha någon bäring på vårt nu i ett konstnärligt sammanhang. Det ligger litet i luften, åtminstone i Skaraborg. Samtidigt visar nu Västergötlands museum utställningen I vår tid där man bokstavligen gjort utgrävningar av lämningar från vår tid som de nerlagda ”framtidsprojekten” Köpstaden i Skara och Ranstadsverken.
      Vetenskapligt känns det som ren mumbojumbo, men konsten har ju andra metoder, bevekelsegrunder och vägar. ”Finns månne svaren på några av dagens problem att finna om vi gräver oss bakåt” frågar sig museimännen i Skövde och åkallar konsten. Av den här utställningen att döma är nog så inte fallet. Men verken har som tur är andra kvaliteter och möjligheter.

Läs hela arikeln.

Publicerad i Omkonst 2019-02-06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s