Performance med Johan Forsman och Anders Paulin – Skövde Konstmuseum

Johan Forsmans och Anders Paulins märkliga verk Three White Soldiers visas som en rumslig installation i utställningen Utgrävning 1 på Skövde Konstmuseum

Men som jag förstår det är det ursprungligen ett slags teaterföreställning med bildspel och annan rekvisita. När en sådan framförs på ett konstmuseum, som nu i Skövde, kallas det förstås performance. Skövdepubliken hade chans att möta den 21 mars och vi som var där har lagt den i minne och sinne för vidarebearbetning. För den skapade den där sortens kreativa oro som är så välgörande och som så mycket av dagens konst inte gör.

En vit ren. Vad vill den? Vad kan den betyda?

 Three White Soldiers består av material och berättelser, insamlade under ett antal resor i bl a USA, Egypten och Lappland. Med utgångspunkten att ingenting sker av slump har man farit runt i världen på jakt efter olika värdekedjor i och genom olika tider och skilda kulturer.

Performancen skedde i det rum på Konstmuseet där deras installation finns. Nu fick den sammanhang och förklaring med ytterligare bilder, och framför allt genom att konstnärerna läser upp en dramatiserad berättande text från skrivet manus. Till det bilder i storformat på två väggar. Det börjar vid slutna datahallar i USA där superdatorer skapar värden i ofattbar hastighet, värden som bara ett ytterst litet fåtal med de bästa resurserna kan kapitalisera. Man kan se transaktionsdelarna  som olikfärgade trekanter som swischar fram i ofattbar hastighet och skapar psykedeliska mönster. Vi ser, men kan vi förstå?

Anders Paulin framför rysk prestigebyggnad

Fram växer i deras berättelser bilder där ekonomi, språk och magi i nu-och dåtid framträder som sammanvävda och oupplösligt förenade tankefigurer. Berättelsen utvecklas till en undersökning av hur värden skapas och transformeras, och hur mönster och bilder används för att visualisera världar bortom den mänskliga perceptionens och fattningsförmågans horisonter. 

De ställer högteknologi och shamanism mot, eller är det med?, varandra.

Johan Forsman och Anders Paulin

Det märks att den treåriga resan på jakt, oklart både för konstnärerna och oss, efter vad, att konstnärerna fått många av sina begrepp ställda på huvudet. Vetenskap och tro flyter ut och in i varandra. Hightech och trollformler används sida vid sida i undersökningen. Den ger inget gripbart resultat, men resan verkar ha varit spännande för Anders Paulin och Johan Forsman. Och deras berättelse är både underhållande, tänkvärd och förbryllande. Utöver museipersonal och anhöriga var vi en knapp handfull som följde den här märkliga berättelsen. Vi fick vara med om ännu ett exempel på hur outgrundliga konstens vägar kan vara. Och ännu ett exempel på att hightech är lika svår att greppa som magi. Man ska inte förkasta en konstupplevelse för att man inte förstår den direkt. Är den bra, som den här, gror den nog i sinom tid. 

Rituellt viktig umbra bränns på plats
Konstnärernas bara fötter. Viktigt i det andliga konceptet

Skövde Konstmuseum den 21 mars 2019
Performance med Johan Forsman och Anders Paulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s