Eva Riise – Mitt i naturen -Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad – Skövde

Eva Riise har många strängar på sin lyra. Hon är ingenjör. Dessutom kan hon kalla sig illustratör, fotograf och grafiker. Hon är också föreståndare för Skaraborgs Konstgrafiska verkstad i Skövde. Hon har varit verksam som grafiker i över 30 år.

Hon är nu aktuell med en utställning på Konstgrafiska verkstaden galleri. Vi får se 26 bilder i några olika grafiska tekniker.

Utställningens titel Mitt i naturen pekar på vad det handlar om. Eva bor på landet i Säter utanför Skövde. Hon har nära till naturen och där hittar hon inspiration till motiven på den här utställningen. Den domineras av bilder med djur och i viss mån annan natur som motiv.

Det är inte exakt avbildning som är Eva Riises ärende i konsten som hon visar här. Det är viktigt att man ska kunna känna igen de avbildade djuren. Men inte bara det. Det är lika viktigt att de får sin speciella karaktär. Djuren på den här utställningen är ett slags subjektiva porträtt utan miljö, möjligen ibland ackompanjeras de av något enstaka blad.

Utställningens titel Mitt i naturen pekar på vad det handlar om. Eva bor på landet i Säter utanför Skövde. Hon har nära till naturen och där hittar hon inspiration till motiven på den här utställningen. Den domineras av bilder med djur och i viss mån annan natur som motiv.

Det är inte exakt avbildning som är Eva Riises ärende i konsten som hon visar här. Det är viktigt att man ska kunna känna igen de avbildade djuren. Men inte bara det. Det är lika viktigt att de får sin speciella karaktär. Djuren på den här utställningen är ett slags subjektiva porträtt utan miljö, möjligen ibland ackompanjeras de av något enstaka blad.

Ett antal av verken är gjorda i en teknik som kallas fotopolymer. Begreppet är en sammansättning av ordet foto som egentligen betyder ljus och polymer som i dagligt tal kan kallas för plast. Fotopolymer är en miljövänlig teknik. Plåtarna, i Eva Riises fall ofta av aluminium, kan återanvändas när trycken är klara. Man jobbar så att en bild förs över till en ljuskänslig film. Den läggs på en behandlad plåt som belyses och sedan framkallas i sodalösning. Eva Riise lär ut tekniken på Skaraborgs konstgrafiska och en beskrivning finns också på riisefoto.se. Hon har kollegor på verkstaden som också jobbar i tekniken, bl a den mångsidiga och alltid intressanta konstnären Sigrid Wallskog.

I en av bilderna på utställningen, I trädgården 2, har ett skalbaggemotiv. Den bygger på ett fotografi som Eva Riise har bearbetat i datorn och sedan etsat i fotopolymermetoden.

En av de vassaste bilderna på den utställningen har en skogsödla som motiv. Den är gjord i en annan grafisk teknik som kallas collografi. Hon har tecknat sitt motiv i en kartong som lackats med shellack. I det här fallet har hon klippt ut motivet efter konturerna. Bilden har sedan färgats in. Trycken blir så kallade monoprints. Motivet varieras med färgnyanserna och genom bildens placering på papperet.

Bilden av den här ödlan gillar jag särskilt. Det gör nog Eva Riise också för den har blivit utställningens affischbild.

Eva Riise är glad åt de grafiska arbetet där oförutsedda saker kan hända i bildens tillkomstprocess.  Nåt nytt kan hända som även överraskar konstnären själv i sitt skapande.

Eva Riise är också en erfaren fotograf. Det utnyttjar hon i arbetet med sin grafik. Men på den här utställningen finns också ett rent fotografi av lavar på en gren. Livet i Säter ger henne en ständig ström av motiv och erfarenheterna som fotograf och kunskaperna i grafiska tekniker ger medlen.

Skata i luften, fotopolymer
Trädgårdslöpare, fotopolymer

Galleriet i Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, Skövde
Mitt i naturen
Eva Riise, grafik
Utställningen hade vernissage den 23 och pågår till den 30 mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s