Martin Hansson – Galleri Imma, Mariestad

Jag måste jobba mycket tills det sitter i händerna och handlaget är redo för fåglarna. Sedan måste jag lita till min intuition under arbetets gång. Jag tar hand om det slumpen erbjuder liksom de ingivelser jag får under arbetet. Det fungerar bara om hantverket är ordentligt uppjobbat, säger Martin Hansson.

Det är inte många konstnärer som gör så fina fågelskulpturer som han. Hantverket är verkligen förstklassigt. Naturens form och nyanser får möta skulpturens speciella uttryck och förutsättningar i en konstnärligt lyckosam förening.

Martin Hansson är nu aktuell med en utställning på Galleri Imma I Mariestad. Det handlar som vanligt om fåglar, men också några andra djur, som t e x flodhästar. Han visar ett stort antal arbeten. Man känner direkt igen sin Martin Hansson efter många utställningar på det här temat. Och väl är väl det. För oss i Skaraborg som ofta stöter på hans arbeten känns det tryggt och glatt, det som att träffa gamla kompisar man inte sett på ett tag. Vad gör han nu? Vad har hänt sen sist?

Martin Hanssons arbeten tar alltid sitt avstamp i gediget och imponerande handaskickligt hantverk.  Han arbetar i brons trä, betong också för att nämna några material som han dristigt och skickligt tar sig an. Varje material har sin för- och nackdelar, så varför begränsa sig till bara ett som så många skulptörer gör tycks han mena? Inget är vaken bättre eller sämre än något annat.  Konst är att kunna menar han. Och han kan!

På den här utställningen handlar det om skulpturer, de flesta i stengodslera och några i brons.

Han är ingen materialromantiker som så många keramiker, och tack för det. Och ingen naturromantiker som många konstnärer. Det finns en saklighet i hans arbeten som kombineras med en särskild vinkling som ger de avbildade djuren ett särskilt uttryck i en saklighetens poesi. De här skulpturerna är födda i skärningspunkten mellan ett stort naturintresse och ett gediget konstnärligt kunnande. Djuret, ofta en fågel, ska dels ha sin arts särart, men också vara skulpturalt bärigt och uttrycksfullt. Han modellerar fram en kroppsställning eller en vridning som skapar en intressant form som understryker både det skulpturala och det naturlika i ett unikt tredje.

Han är skickligare keramiker än de flesta, men han gör så mycket annat också. Han prövar sina djur i olika material och sammanhang. Har man fåglar som motiv har man garanterat naturens stora variationsrikedom i färg, form och uttryck i sin hand. Och det som i naturen ser fantastiskt och fantasifullt ut är rena rama verkligheten. Man blir förstås imponerad av hur han får till sina djur. Det är inte bara artavbildning. Han lägger till någon förnäm min eller någon rolig kroppsvridning och vips är djuret en karaktär också. Eller om det alltid varit det, men skulpturerna får oss att först nu se det.

Ofta skildrar han djuren som om de hade en själ. De har de förstås inte, för det har inte djur, invänder jag. Martin Hansson har svar på tal. Jag lägger inte in mänskliga egenskaper i mina djurbilder när jag gör dem. Men efteråt när de är klara ser jag karaktärer och känslor, säger han.

Martin Hansson har ett kärleksfullt förhållande till sina djur. Han skildrar dem med värme och en inkännande humor. Han gör kul skulpturer fulla av liv och glädje. Han ser på djuren på ett empatiskt sätt som känns sympatiskt. Han spar ingen möda för att få den ungefärliga exakthet i uttrycket som gör dem så både speciella och trovärdiga.

BO BORG


Martin målar sockel, snart …

Galleri Imma, Mariestad
Martin Hansson
Skulptur
Utställningen pågår under tiden 27 april – 8 maj 2019


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s