Christopher Herrick – Musik i sommarkvällen

Det är fantastiskt, ja nästan ett mirakel, att en ensam musiker kan fylla den enorma domkyrkan med musik på ett sätt som blir en obetvinglig fysisk upplevelse. Den där storslagna, stundtals nästan överväldigande känslan, fick vi när organisten Christopher Herrick spelade i Mariestads Domkyrkan i tisdags.

Kyrkan är en mycket stor hall med stor takhöjd, en väldig volym att fylla. Till det har man en mäktig orgel totalrenoverad till tiptopskick 2011. Den har alla en gammal orgels förtjänster uppdaterade med senaste elektronik och teknik. Orgeln har 2814 pipor och 45 ljudande stämmor.

”Det är en utomordentligt vacker och välljudande orgel ni ska vara mycket stolta över”, sa den gästande organisten. ”Det är ett sant nöje att spela på den och inte minst att höra den.”

Orgeln i Mariestads Domkyrka med fasad av P.L. Åkerman

Det är litet speciellt att lyssna på en orgelkonsert i en kyrka. Man har instrumentet och organisten osynliga bakom sig.

Christopher Herrick visade mig på min fråga den plats i kyrkan, några bänkar bakom tvärgången, där orgeln låter absolut bäst. Han presenterade sedan programmet och sa att han ville visa sig för publiken ”så att ni inte tror att det är en robot som spelar.” De orden kunde vi begrunda medans han gick den långa promenaden på mittgången och upp för de branta trapporna till orgelläktaren.

Så fort han började spela rådde det inte minsta tvekan om att det inte var någon robot som spelade. Det var en livfull virtuos som visade att hans sätt att spela det inledande Bachs stycket gjorde framförandet till ett mästarmöte.

Den stora kyrkan fylldes av musik som bär inspirerande kraft och skönhet. Och ingenstans, inte den dyraste HiFi-anläggning, kan komma upp i den känsla det är att höra den här orgelmusiken på plats. Här kombineras ljusa tondrillar med tordönsbas. Dynamiken är enormt effektfull.

Den nu 77 årige Herrick är ”utan tvekan en virtuos” som det står i en av många prisande recensioner. Han ses som en av världens ledande konsertorganister. Han har spelat i 44 album på Storbritanniens ledande skivbolag Hyperion, bl a Johann Sebastian Bachs kompletta orgelverk i en 16 CD cykel. Han är mycket efterfrågad och turnerar över hela världen.

Suveränt att man lyckats få in en konsert i Mariestad med en så internationellt välrenommerad musiker.

Herrick genomförde en imponerade konsert. Det var ett varierade program med verk från sjuttonhundratalet fram till våra dagar. Ett obligatoriskt Bachstycke fanns förstås med.

Det var spännande att få höra Dimitri Schostakovichs enda orgelverk, ett arrangemang av ett stycke ur hans Lady Macbeth från Mtsensk, ett mästerverk som bannlystes under stalintiden.

Av särskilt intresse var förstås det stycke av Domkyrkans egen organist Anders Börjesson. Det är ett varierat verk, en toccata med en psalmmelodi antydd och musik som spänner över både det dansanta och det varmt lyriska. Mycket hedersamt och ett starkt erkännande för Anders Börjesson att bli att bli tolkad av en världsartist som Christopher Herrick.

Konserten spända över alla musikaliska uttryck från Bachs intellektuella via Schostakovichs tunga, och Börjessons stundtals lyriska.

Herrick demonstrerade hela sin imponerade bredd och spelskicklighet. Han avslutade med ett latinskinspirerat stycke av Hans-André Stamm som i mina öron byggde på La Cucaracha.

En kyrkorgel spelad av en musiker som Christhoper Herrick kan förmedla alla känslor på sitt eget omisskännliga sätt. Ibland till och med lite busig humor.

Christopher Herrick tackar för applåderna

En musikalisk kväll att minnas länge.

BO BORG


Mariestads domkyrka konsertkvällen

Mariestads domkyrka
Musik i sommarkvällen
Christopher Herrick, orgelkonsert
Musik av: Bl a Johann Sebastian Bach, Dimitri Schostakovich, Frans Liszt och Mariestads domkyrkas egen organist Anders Börjesson.
Konserten gick av stapeln tisdag den 2 juli och var välbesökt

Andra arrangemang i Mariestads Domkyrka under rubriken Musik i sommarkvällen går av stapeln den 9, 16, 23 och 30 juni


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s