Askungen – Revymakarna – Skövde Stadsteater

Det är ett festligt barnkalas som är lika roligt för vuxna när Revymakarna sätter upp en disneyfierad Askungen i musikalformat. Många skratt och långa applåder efteråt. Revymakarna har gjort det igen.

Tindra, den goda fen Ellinor Svensson

För vilken gång i ordningen kan man knappt hålla reda på. I början, det var 1983, gjorde man en förställning om året. Men snart dubblerade man. Jag började följa dem regelbundet i början av tvåtusentalet och känner mig tacksam för de många roliga föreställningar jag fått se genom åren. Och vilken musikalbildning man fått, genom att få se så stor del av repertoaren på hemmaplan. Revymakarna har gjort Skövde till musikalstaden nummer 1.

Småmössen

De vet hur en slipsten ska dras. De har över trettio års framgångsrik erfarenhet. Det är lätt att bli entusiastisk för en verksamhet som drivs av allt proffsigare entusiaster!

Prinsen Albin Johansson

Innehållet i en traditionell musikal, och Askungen är inget undantag, är en kompott av schabloniserade karaktärer som hamnar i schablonsituationer. Gott ställs mot ont. Och gott vinner för det mesta som sig bör i lätt underhållning. Man ska gå ut i kvällen nöjd med ett leende på läpparna. Och så sånger sjungande i huvudet. Musiken är ofta schlagers med en hook. I de populäraste musikalerna, som t ex Grease finns det stora hits. Och en eller flera powerballader som är dramatiska highlights, motsvarigheten till operans arior. Det finns ett beprövat musikalrecept som fungerar och det använder alla med litet olika proportioner på de obligatoriska ingredienserna. Trallvänligt ska det vara.

Askungen Linnéa Eriksson

Och nu är det dags för familjemusikalen Askungen. Familjeföreställning betyder vad det heter; att det är tänkt att ses av barn tillsammans med sina föräldrar. Delad glädje är dubbel glädje. Askungen är inte barnsligare än många vuxenmusdikaler.

Alla vet vad Askungesagan handlar om i stora drag. En vacker och snäll piga får prinsen och hela kungariket. Elak mor och systrar får sin elakhet besvarad med kärlek av den de mobbat och kört med. Våra föräldrar och deras föräldrar tyckte om den. Kanske blir det litet svårare med nästa generation. Jag såg flera småknattar spela spel på sina mobiltelefoner under föreställningen. Och det berodde inte på att föreställningen inte var bra. För det var den. Utan på den rastlöshet som mobiltelefonen inympat i barnen. Men de flesta barn var för det mesta med på noterna och levde sig in och kommenterade skeendena.

Fösta systern Sara Ljung, Andra systern Erik Lund, Styvmodern Vasiliki Boukovalas Jansson

Föreställningen är proffsigt gjord, som vanligt med Revymakarnas projekt. Deras uppsättningar besätts med rutinerade, professionella regissörer och koreografer, i det här fallet Yvonne Schönborg Strömer och Bo Westerholm.

Andra systern Erik Lund, Askungen Linnéa Eriksson, Första systern Sara Ljung

Hatten av för deras insatser. De vet att skapa det bästa utifrån de förutsättningar man har. Revymakarna har några fasta punkter med rutinerade och mycket bra musikalartister som återkommer som Erik Lund och Helene Froh Årjes (henne har vi saknat i några föreställningar på senare tid). Erik Lund är med den här gången och gör en av de elaka systrarna på ett riktigt roligt sätt, klockrent i tugg och steg. Han är den som drar ner de flesta skratten.

Linnéa Eriksson är himla rar som Askungen och Albin Johansson är gulligt söt som prinsen. Och Sara Ljung är snällelak som den ena systern och är en perfekt parhäst till Erik Lund. Den folkilskna och illistiga och dubbelelaka styvmodern är verkligt kul spelad av Vasiliki Boukovalas Jansson.

Småmössen

Småmössen är ett gäng som är viktiga för att föreställningen blir så kul och mysig. Det är unga entusiaster som ger järnet i sina roller både när det gäller dialog och inte minst dans.

Happy End förstås Askungen får sin prins

Just dansen är viktig och dansscenerna funkar bra och livar upp.

Det finns väl inga egentliga hits i den här musikalen. Men sångarna kämpar på och fyller de litet väl typiska musikallåtarna med liv och lust.

Askungen är en saga man känner till i minsta detalj. Ändå var det kul att möta den igen i den här uppsättningen.

Askungen i Revymakarnas uppsättning är en rar, smårolig och mysig feelgoodföreställning.

BO BORG


Skövde Stadsteater
Revymakarna presenterar:
Familjemusikalen Askungen
Musik: Nina Wallgren Abrahamsson, Johan S Abrahamsson
Regi: Yvonne Schönborg Strömer
Koreografi: Yvonne Schönborg Strömer och Bo Westerholm
I rollerna: Linnea Eriksson, Vasiliki Boukovalas Jansson, Sara Ljung, Erik Lund, Albin Johansson, Casper Ericsson, Catarina Tidström, Patrik Nylund/Alisia Edvinsson, Linda Jonsson, Nora Rydberg, Ellinor Svensson, Sven Landemark
Småmössen: Klara Brandt, Cornelia Frid, Tilde Herngren, Maja Isacsson, Ruby Lindén Antoine, Nellie Nord, Alice Nylund, Dagny Roth, Ella Schönborg Strömer, Mira Sveder, Norah Tideskog
Berättare, gäster på balen, betjänter mm, samt kör och dans: Stina Andersson, Alisia Edvinsson, Laura Elmersson, Julia Lindman, Matilda Löwing, Maja Nordmark Freij, Alva Palm, Elin Ytterberg
Foto: Moa Blücher

Premiär lördag den 31 augusti 2019
Jag såg föreställningen den 1 september
Föreställningar även: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 och 29 september


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s