God Jul & Gott Nytt 2020

BOBORG.SE är på väg. 2019 har varit intensivt och innehållsrikt. 130 egenproducerade inlägg sedan starten i början av 2019. 94 980 omsorgsfullt valda ord. Och massor med egna bilder därtill. Med tiden kommer vi förhoppningsvis hitta nya och förfinade former. Vi kämpar på.

En bra månad har vi drygt 3 000 sidvisningar. På årsbasis motsvarar det drygt trettiotusen. Och fler ska det bli. Våra siffror tål en jämförelse med många samhällsstödda kulturtidskrifter. På vår sida görs allt med ideella insatser. Kostnader för teknik, resor o.s.v., o.s.v. dränerar våra egna plånböcker. Vi kompromissar med ersättningarna – men aldrig med kvaliteten.

Vi ser hur recensionerna försvinner ur gammelmedia. Kritisk granskning och seriös dialog mellan konsten, dess utövare och publik är något viktigt, som ger underlag till diskussioner om konsten. En levande diskussion är kulturens själva livsnerv.  Vi får positiv feedback från publik och artister i olika kulturgenrer som starkt känner och betonar vikten av en utförlig recensionsverksamhet som vi bedriver den. Genom att vi ibland gör nationella utblickar hamnar artisterna i ett större sammanhang. Det gör dem större och världen mindre.

Vi ser också hur kulturinstitutioner som inte recenseras och diskuteras hamnar i en mediaskugga där de inte växer. Ljuset räcker inte. Det är ett gemensamt ansvar att belysa kulturverksamheten från olika håll. Vi recenserar inte bara konst, utan också musik, teater och litteratur. Det är viktigt att lyfta fram kulturen på ett respektfullt och genomarbetat sätt. Vi vill ta vår del. För det här är viktiga saker.

Hellre tända ett litet ljus än att ständigt förbanna kulturskymningen. Något måste göras! Så vi startade boborg.se. Det har gått bra hittills vårt första år. Vi ser fram emot ett gott nytt 2020.

Men först är det jul igen.

Julen behöver ett soundtrack. Nu ska läsarna få en julklapp. En kort men omistlig spellista med de i särklass bästa jullåtarna.

Ingen kommer utan politiken. Och inte heller julschablonerna. Ebba Grön med Nu släckas tusen människoliv påminner hårdhänt om den kalla världen utanför julmyset. Den här ska spelas så högt att adventsljusen fladdrar.

Så en låt om längtan. Efter dom som inte är där i julgemskapen, men vill dit. Med en låt som låter som julen själv. Pretenders med 2000 miles.

Gram Parsons kallas God’s own singer. Men det är Al Green som kallas Guds favoritsångare. Det är Jussi Björling och/eller han som ska sätta oss i rätt stämning när julafton går mot en ny dag. Al Green kan blåsa liv i julens mest slitna och sönderspelade dänga, så man anar vad en vuxens barnatro innebär. Som han sjunger sjunger ingen. Ingen enda. Hans röst är en gudagåva. Och hela Hollywood dekorerar med plastglitter och låtsassnö.

Den sista och den bästa innehåller allt som en bra jullåt ska innehålla. Jesu födelse. Längtan efter gemenskap. Till och med änglalika julklockspel. Och så den försonande vita snön som för en stund bäddar in och täcker bort allt det fula. Den är skriven och sjungs som bara han kan av han som av vissa kallas för den enda riktiga svenska rockaren. Magnus Lindberg (1952 – 2019). Låten heter Snön den faller vit och är ett av hans inte så många men desto bättre mästerverk.

En vers om julafton av Mankan:
”Är du ensam då
 så känner du hur ensamheten smakar
 och den smakar bara skit”

Den som inte får en varm klump i hjärtat av den sången här har inget.

Julens soundtrack:

Och för er som tycker att listan blev för snäll och tandlös.

Här kommer ett garanterat motgift, jullåten för alla desillusionerade tunnhåriga rockare som kämpar på i motvind och snöyra. Det är Robert Earl Keen som satt på sig tomtedräkten.

God jul och Heftiga Hälger!

Vi välkomnar gamla och nya besökare på boborg.se. Vi lovar att ta väl hand om er.

BO BORG


Foto: Rune Lindström, Julstämning 2019.
Eftersom vädret inte lär hjälpa oss, vi som inte bor i norr, så får vi försöka lösa det ändå. Även utan en vit jul.
PS
Bosse skriver att en låt skall spelas så ljusen i staken fladdrar. Kan han säga som bor i hus på landet. Vi med närmare grannar skall nog i första hand tänka på julefriden, innan vi skruvar upp volymen till 11.


2 kommentarer

 1. Kanoners som vanligt

  Men du det är nåt fel på spellistan från spotify. Man får bara höra snuttar av låtarna.

  Här adressen när man höra hela låtarna

  Gilla

 2. Det är nog inget fel på listan. Det är som det sägs att du måste lyssna via deras app och vara medlem.
  Om inte så får du bara höra snuttar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s