Dröm och skådespel – en introduktion till opera av Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Nicholas Ringskog Ferrada-Nolis nya bok Dröm och skådespel är en rolig och lättfattlig introduktion till operans värld. Den är sprungen ur hans egna stora upplevelser av opera. Det handlar om känslostormar och förklarande ögonblick som betytt mycket för hans eget välbefinnande. Det är minnet av dessa kickar som gör att han vill dela med sig av de nycklar som öppnade operan för honom.

Författaren är född 1982 och är musikkritiker på Dagens Nyheter. Han debuterade som författare med Den andra musiken.  Det är en guidebok för den som är ny, eller ovan vid klassisk musik. Han ger ingångar till hur vi kan ta till oss musiken. Han gör det på ett chosefritt och personligt sätt. Han vet att klassisk musik kan vara svår men man kan njuta och få stora upplevelser av den utan att knäcka alla koder och veta alla musiktekniska eller  musikaliska hemligheter.

Det är med samma frejdiga lust han i den här nya boken tar sig an operan.  Han vill undvika den von oben och besserwisserattityd som t ex Expressens recensent av boken Lars Sjöberg är att praktexempel på: ”Och – i fallet Tatjana i ”Eugen Onegin” – har NicholasRingskog Ferrada- Noliinte öron nog att skilja ett dim-ackord från en treklang och därmed missar Tjajkovskijspsykologiska finlir i andra aktens spelöppning?”. Sånt gubbgnäll skapar avstånd i stället för att öppna dörrar.

Då gillar jag den här bokens tilltal bättre.

Den första av boken tre delar förklarar operans fyra element¸ det musikaliska, det litterära, det visuella och det fysiska. Han går igenom dem var för sig och hur de tillsamman är det som skapar operans särart och unika konkurrensfördel. Hans utgångspunkt och credo är att opera är en konst som gör allt för att kommunicera med publiken. Och att ”Opera handlar helt enkelt om att gestalta det som är mänskligt.”.

Och de här inledande kapitlen är en grundkurs light i opera. Sedan följer en summarisk genomgång av operans historia. Översiktlig och lättsam och därför lätt att ta till sig. Han resonerar kul och ibland litet respektlöst, och tar därför risker. Men fega pojkar kysser inga vackra flickor heter det. Med det till synes i minnet skriver han ”Att uppleva en modernistisk opera är oftast mer konfrontation än en kyss…”

Och han vågar ta ut svängarna vara personlig och ibland strunta i att vara PK. Som när han jämför Stravinsky med Picasso. ” De båda männen är också en smula överskattade, eller framför allt överanvända, vilket också gör dem lätta att underskatta.”

Sånt är roligare att läsa och ger fler tankar, för och emot, än det traditionella handboksrabblet. Boken avslutas med hans närläsning av tio fantastiska operor. Många av dem tillhör mina favoriter och det gör läsningen särskilt intressant.

Jag har inte alltid varit operafan. Opera förekom inte i mitt hem och mina kompisar i ungdomen reste pestflagg. Det tog mig lång tid att acceptera, ja till och med fördra, att varje känsla i operan skulle vara i kubik, och att varje hjärtesorg i operans värld verkar göra ondare än Hortons huvudvärk. Eller att varje aria ska innehålla lika mycket känsla och intensitet som en final i finnkampen. Men nu när jag tagit operan till mitt hjärta är det just de sakerna jag gillar. Jag tror att jag skulle ha haft stor nytta och glädje av en introduktion son den här boken när mitt operaintresse tog sin början. Den är skriven med ett slängigt språk med jargong och referenser som är långt från operaprogrammens stela överläppar. Men de unga förstår och gillar nog. Jag tror att för de flesta och särskilt då de unga är den här boken mycket mera attraktiv än t ex Göran Gademans traditionella och litet dammiga men kanske mera rekorderliga Operahistoria som kom härförleden.

Jag rekommenderar Nicholas Ringskog Ferrada-Noli s bok Dröm och skådespel – en introduktion till opera till gamla, och kanske ännu mer till blivande operavänner. Den har ett öppet, personligt och resonerande tilltal som inte sätter sig på några höga hästar och som säkert inte minst därför tilltalar många.

Det finns dessutom en omfattande spellista på Spotify, , som är ett perfekt ackompanjemang till läsningen.

Här ser du bara början av listan. Men bläddra på den är lååång

BO BORG


Ett litet tips så här i juletid, se våra bokrecensioner, kanske finns det någon som kan passa någon.


Dröm och skådespel – en introduktion till opera
Författare: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli
Omslag: Nils Jarlsbo
Inlaga och sättning: Conny Lindström
Tryck: ScandBook, Falun, 2019
ISBN: 978 91 7389 593 4
Förlag: Bokförlaget Atlas
Följ Nicholas Ringskog Ferrada-Noli på Twitter
Boken finns att köpa hos bl a Adlibris


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s