Mini Grafiktriennal – Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad

Maria Heed och Hillevi Nagel

Jag har en känsla av att grafiken hamnat i marknadens snålaste motvind. På auktionssiter på nätet får man grafik i toppklass av aktade namn för småpotatis. Min teori är att det är för mycket tekniksnack som sänker grafiken. Vi konstvänner är mera intresserade av uttryck och innehåll än av tekniskt finlir. Tro inte att jag tycker att teknisk kvalitet inte är viktigt och beundransvärt. Men det medel inte ett mål i sig, det prutar jag inte på. Och nuförtiden är det storytellingen och teorisnacket som tycks ha tolkningsföreträdet. Inte gnet och pet på kopparplåtar, om än aldrig så tekniskt imponerande.

Nils-Erik Mattsson

Jag tycker inte att det finns någon hierarki där konst är något bättre konsthantverk. Men det finns en vanlig tankefigur som är ungefär som Torgny Lindgren beskrev den. Människorna behövde föremål, då kom slöjden. Men människorna ville mer, så kom konsthantverket. Men människorna ville mer, då kom konsten. Som grafikerna så ofta presenterat sig själva i tekniktermer placerar de sig i konsthantverkskategorin.

Ett av de konstverk jag gillar bäst, oavsett teknik är en etsning. Jag tänker på Lasse Söderbergs Hjärtat, hans variant på Veronicas svetteduk. Den är en fantastisk bild i traditionell koppargrafik Men jag tror inte att min kärlek till den bilden beror på grafisk teknik, utan mera om bildinnehåll och konstnärlig vision. Sen är det förstås bra att en så fantastisk bild gjorts i upplaga, grafikens unika konkurrensfördel.

Grafiken kämpar på i uppförsbacken. Grafiktriennalen startade 1965. Den ska var en uppvisning av ny och bra grafik och det har den varit sedan starten. i år anordnas den av Grafiska Sällskapet i samarbete med Galleri Sander, Norrköping, Trelleborgs Museum och Kulturens Hus, Luleå. Det är den sextonde i ordningen. Tanken är enligt arrangörerna att den ska vara ”En utställning som strävar efter att utforska och presentera ett utsnitt ur den samtida nordiska grafiken.”

Det blir en mäktig manifestation av en teknik som vill visa sig i all sin bredd och djup. I år hade juryn valt sju av Skaraborgs Konstgrafiska sällskap att delta. Hatten av för Maria Heed, Chennet Juhlin, Nils-Erik Matsson, Hillevi Nagel, Mats Svensson, Sigrid Wallskog, Maria Winbjörk.

Efter ett initiativ av en av de utvalda grafikerna, Chennet Juhlin har Skaraborgs Konstgrafiska verkstad påpassligt anordnat en Mini Grafiktriennal där man visar de av medlemmarna i verkstan som deltar i årets trennal.

Mats Svensson

Mats Svensson är verkligen en konstnär som kämpar vidare med sin grafik och söker nya vägar. Här visar han en mera abstrakt komposition, och annan teknik, än jag vant mig se av honom.

Chennet Juhlin

Chennet Juhlin två fina etsningar. Självporträttet Iakttagaren är ett suveränt blad av en Juhlin i högform. Och Bilden av tiggerska visar att han inte släpper sitt politiska och sociala engagemang.

Maria Winbjörk

Maria Winbjörk visar en fin serie bilder med flätor som punctum. Det är intressanta kompositioner om kvinnlig vänskap och sammanhållning. De tunna linjerna bygger upp starka kompositioner.

Hillevi Nagel visar stiliga bilder. De har drag av svartvita fotografier och har en hög konstnärlig densitet.

Nils-Erik Mattson visar en stiligt mönstrad komposition med dekorativ kraft.

Sigrid Wallskog

Mångsidiga Sigrid Wallskog visar bilder som med tveklös direkthet pekar på konsumtionssamhällets absurditet . Fint med bilder som kan tala själva och inte i bilagda instruktionsskrifter som är så vanligt numera.

Maria Heed är representerad med mystiska poetiska bilder. Man ser litet förundrad vad de föreställer men inte varför.

Den lokala grafiken verkar av den här utställningen att döma må bra.

Ingenting nytt under solen, men den värmer ändå.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Skaraborgs konstgrafiska verkstad, Skövde
Mini Grafiktriennal
Medverkande konstnärer:
Maria Heed, Chennet Juhlin, Nils-Erik Matsson, Hillevi Nagel, Mats Svensson, Sigrid Wallskog och Maria Winbjörk
1 februari – 18 februari 2020


1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s