Skulptur av Jutemar stulen

I fredags morse den 28 februari skedde ett tarvligt brott vid Sandtorget i Skövde. Någon/några gick in i entrén som går till bland annat Rapps Fastigheter. Den är öppen under kontorstid och tjuvarna bröt loss och stal en fin skulptur gjord av Berndt Jutemar som stod fast monterad där. Det är en generös placering där den kan ses både av de besökande och genom fönstren av dem som passerar.

Det känns bedrövligt att nån vill förstöra ett verk jag jobbat så mycket med och som hade fått en så bra placering där många kunde se den, säger skulptören Berndt Jutemar som gjort verket. Jag känner mig uppriven och ledsen.

Brottet beräknas ha skett mellan klockan 8 och 10 på fredagsförmiddagen. Det måste ha gjorts snabbt och målmedvetet för från entrén går en trappa som leder till flera välbesökta verksamheter. Skulpturen var monterad på en vacker tung stensockel. Inköpet och placeringen av skulpturen gjordes 2009 och är ett led i Rapp fastigheters ambition att bidra till att göra kultur tillgänglig i vardagen i samhället.

– Det är trist att konst som görs tillgänglig i det offentliga rummet inte får vara i fred, säger Filip Rapp. Och fortsätter:
– Eftersom skulpturen sannolikt är igenkänd av konsthandlare så kan den nog inte inbringa mer är skrotvärdet vid en försäljning. Vilket på något vis gör att det hela känns än mer poänglöst och tråkigt.

Stölden är polisanmäld och konstverket efterlyst.

Verket heter Stjärnlik Dodekaeder och är gjort av skutören och mästargrafikern Berndt Jutemar. Den är en tredimensionell stjärna med 12 sidor. Dess form utgår från en av Platons regelbundna kroppar, den som kallas etern. Skulpturen är ritad ock konstruerad av Berndt Jutemar som ofta använder geometriska former och konstruktioner med konst- och kulturhistoriska konnotationer i sina arbeten både som skulptör och grafiker. Det nu stulna och skändade verket är ca 30 centimeter hög och gjord i rostfri plåt i en fantastisk finish. Det stod placerat på en vacker sockel i mörk sten med en förgylld triangel infräst.

Berndt Jutemar har gjort några liknande skulpturer. Mest anslående är den så kallade Skulptorpsstjärnan som står stor och vackert placerad på infarten till samhället. Det stora flertalet skultorpsbor är väldigt förtrogna med den skulpturen och har verkligen tagit den till sig och berörs säkert av att dess mindre släkting i Rapps fastighet har vandaliserats.  Det är inte så ofta människorna i en stadsdel så helhjärtat gillar ett offentligt konstverk.

Berndt Jutemar har många av sina skulpturer på offentliga platser i Skövde, bland annat på Högskolan, i sporthallen och i kommunhuset. Det stulna verket är ett viktigt exempel på Berndt Jutemars konstnärskap som skulptör. Hoppas verkligen att den återfinns eller annars kan återskapas.

Berndt Jutemars skulpturer är konstnärligt genomarbetade och vackra och viktiga inslag i våra offentliga rum. Där för känns det särskilt lumpet och på alla sätt simpelt och bedrövligt att den här skulpturen skadats och stulits. Det är rent ut sagt för djävligt!

BO BORG


Rapp Fastigheter har den 3 mars gjort följande uttalande som vi återger i sin helhet:
Det är beklagligt att Berndt Jutemars konstverk Stjärnlik Dodekaeder har vandaliserats och att delar av verket stulits. Konstverket köptes in av Rapp Fastigheter 2009 i samband med en karriärsammanfattande utställning som Jutemar hade på Galleri Stockselius. Verket har därefter prytt sin plats på Rådhusgatan 1 i Skövde i över tio år.

En av våra ambitioner är att göra kultur tillgänglig i staden. Därav har verket stått obevakat på entréplan, fullt synligt från gatan – för alla att njuta av. Vår förhoppning var att det skulle förbli fredat.

I sin sönderbrutna form har skulpturen inget som helst värde, vare sig som konstverk eller skrot. Stjärnan är gjord av bockad aluminiumplåt.

Vi vill sträcka ut en öppen hand till den som stulit verket. Om vederbörande återlämnar stjärnan frivilligt så kommer vi att lägga ner åtalet, med förhoppning om att vi kan lägga händelsen bakom oss. Alla kan ångra sig – och vi är gärna förlåtande.
Filip Rapp, Kommunikatör Rapp Fastigheter


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s