Jobs keramik och textil, två systrar – två konstnärskap

I vår blir det ursvensk Flower Power på Vandalorum i Värnamo. Där presenteras en utställning med arbeten av systrarna Jobs. Vid sidan av Joseph Frank är det jobsytrarna som gett den prunkande växtligheten en plats i den svenska stilhistorien.

I stort sett allt de gjorde har midsommaraftonskaraktär med blommor och växtrankor tätt sammanmönstrade på tyger och keramik. Blommigare än så blir det sällan, om någonsin. Och kärleken till de här mönstren tycks stå sig över tid. Det är alltid gjort med stort artisteri och utpräglad formkänsla.

I samband med utställningen aktualiseras Hedvig Hedqvists bok Jobs keramik och textil från 2018. Så här i Coronatider får jag tills vidare nöja mig med den. Den är en rik källa att ösa ur.

Lisbet Jobs och Gocken Jobs i keramikverkstaden i Västanvik 1943. Foto: Nordisk Rotogravyr

Konstnärerna Lisbet Jobs (1909–61) och Gocken Jobs (1914–95) skapade textilier och keramik som fick folkhemmets hem att blomma. De jobbade oförtröttligt med den svenska floran och blandade blommor och blader så det stod härliga till.

Uppslag ur boken

Mest kända är väl deras textilier. Jag minns urtvättade små dukar från mitt barndomshem. Tänkte väl inget särskilt på dem då. Inte nu heller för den delen. Men när jag ser dem idag i boken känner jag ett sting av nostalgi. Mamma var så rädd om dem och tog nogsamt bort fläckar och spill. Jag visste inte vare sig vad konstnärerna eller bilderna hette, men nu ser jag att den som hade en fýrkant av bär på strån heter augusti och juli och att lingonkransen heter Lingonkrans.

 Utställningen och boken visar Lisbet och Gocken Jobs värld av mönster och dekorer, deras keramik och framför allt deras textila produktion. Båda systrarna hade utbildning bl. a från Konstfack.

1931 startade Lisbet egen keramikverkstad i Stockholm. Hon blev den första kvinnliga svenska keramiker som skaffade en elektrisk ugn. En jätteinvestering på den tiden.

Två uppslag ur boken

De båda systrarna började som keramiker. Redan från början gjorde de dekorativa dekorer i lekfull och gullig stil. I slutet av trettiotalet kom blommorna på allvar. De gjorde mönster där ytan fylldes av blommande växter i dekorativa mönster. De gjorde också väggdekorationer på keramikplattor för offentliga miljöer med bl. a stockholmsmotiv och scener från gator och torg. Men också stilleben med föremål och figurer i vitt mot den bruna leran. De gjorde också kakelplattor som blev populära som bordsskivor. Den typen av keramik ser i mina ögon mycket daterad och passé ut idag. Blommorna på fat och kannor har klarat tidens tand bättre. De är friska och har behållit sin vitalitet. De var mycket uppskattade i sin samtid. Gottard Johansson i Svenska Dagbladet skrev: ”Lisbet och Gocken Jobs har visat att det är möjligt att skapa en modern dekor av naturlig friskhet och otvungen grace utan att hamna i pastischen.”

När andra världskriget startade blev det brist på både lera och glasyringredienser. Och systrarna började då med textilier. Genombrottet kom med en stor utställning på varuhuset NK i Stockholm.

Rodebjer, klänning Auda ss19 i mönster Ros och lilja 1946 av Gocken Jobs. Foto: Anton Renborg/ACNE

Sedan blev det blommönster på tyg i en tillsynes aldrig sinande ström.  Och vi älskar våra trädgårdar och sommarängar. Naturen var väl aldrig så ren och fager som i deras växtmönster. Helena Dahlbeck Lutherman på Nationalmuseum sammanfattade: ”I broderi, textil, och keramik har de lyckats bevara och förmedla något av den förtrollande svenska sommaren.” Broderierna gjordes av deras mamma Elisabet. Mötet mellan den svenska floran och en lightversion av Arts and Crafts fungerar. Lisbet och Gocken Jobs mönsterskatt har rötter i Dalarnas hantverkskunnande och folkliga traditioner. Deras uttryck känns mer nationalistiskt än Joseph Franks mer exotiska färgprakt.

Hur känns det då idag när man ser de här tygerna. Tja, visst är de bästa bedövande dekorativa. Och liksom Joseph Franks är de markörer och viktiga delar av borgerlig heminredning. Som mönster är de rytmiska och utstrålar kraft och optimism. Men deras konstnärliga vision tillhör en annan tid och ett annat liv.

I boken berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om hur naturen blev deras främsta inspirationskälla. Boken är välskriven. Den berättar om en imponerande målmedvetenhet, entreprenörskap och familjesammanhållning. Dekorationerna och mönstren beskrivs respektfull. Just ingen analys, men det finns i sanningens namn inte så mycket att analysera. Min invändning mot boken, och det är en pettimeteranmärkning, är att bilder och text är dåligt synkade och att det skrivs om viktiga verk som inte finns avbildade. Men en stilig hyllning till systrarna Job och deras verk och värv är det sannerligen.

Lisbet Jobs, mönster Aurora, 1956, foto Thomas Svensson – Gocken Jobs, fat i fajans med målad dekor, 1942 – Gocken Jobs, mönster Stugrabatt, 1951

I systrarna Jobs värld räcker det med att njuta. Och vem gillar inte en konst där det alltid är mjukt, somrigt och rart. Den väcker väl inga starka känslor eller tankar och det uppfattar ju många som trivsel.

BO BORG


Bok:
Jobs keramik och textil: Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar – två konstnärskap
Text: Hedvig Hedqvist
Bildurval:  Christina Mattsson
Form: Johan Sjödelius
Förlag: Votum
ISBN:978-91-88435-61-3
Utställning:
Formladan, Vandalorum Värnamo:
Systrarna Jobs
Utställningen, som är en omfattande fortsättning av den som Thielska Galleriet visade under våren 2019, kommer att innehålla drygt 250 textila och keramiska föremål av Lisbet och Gocken Jobs inlånade från ett 20-tal museer och privata långivare
Utställningsperiod 21 mars – 27 september 2020


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s