Aktuellt i början av Maj 2020

Coronan sätter också munkavle på mycket av det viktiga i Kultursverige.

Inte en konsert eller teaterföreställning så långt ögat når. Flera institutioner streamar och livestreamar. Det är bra. Och vi försöker ge tips om intressanta länkar. Se Stay at home – Streamingtips för alla här på vår sida. Red uppdaterar så ofta han hinner och får nya tips.

Men streaming i all ära. Konserter och teater fungerar bäst live. Det är i det unika motet där och då mellan levande föreställning och en därvarande publik som de stora upplevelserna kommer.

En av vårens höjdpunkter Skara skolscens slutproduktion kommer att ske inför en mycket begrnsad publik av sådana som vågar på plats i salongen. Så himla synd för eleverna som jobbat och repeterat utomhus med säkerhetsavstånd och sånt. Och så synd för oss teatervänner och skaraskolscenfans. De här unga skådespelarna behöver naturligt vis få möta en publik på riktigt. Och vi vill möta dem. Men så blir det inte i år. Men föreställningen kommer livestreamas den 21 maj. Titta på den och ge dem feedback via nätet.

Samma sak med konsten förstås. Inget ont om en skapligt upplöst bild på internet. Men det är mellan dig och ett riktigt konstverk som de viktiga gnistornas slår.

Som tur är (i det här fallet, absolut inte annars) har våra museer och konsthallar så långa besökssiffror att man lätt kan hålla säkerhetsavstånd vid ett besök. Vernissagerna får man vara mer försiktig med.

Vi ska försöka ordna en recension av årets salong på Skövde konstmuseum.

Samma sak gäller förstås Klara Kristalovas utställning på Lidköpings konsthall som öppnar den 13 juni.

En stor missräkning är förstås att Coronan sätter stopp för utställningen på Läckö Slott om gruppen Konstnärer Kring Kinnekulle (Chennet Juhlin, Inegerd Granberg, Lars-Erik Ström, Martin Hansson, Edna Cers, John ”Jompa” Ahlgren, Wanja ”Nones” Håkansson, Eva Ström Svensson och Jan-Erik Svensson.). Utställningen planeras genomföras på Läckö sommaren 2021.

Det kommer som tur är en del bra böcker om konst.

På Norrköpings Konstmuseum pågår en utställning med Cecilia Edefalk. Vi åker inte dit under rådande läge. Men vi recenserar Dandelion en hyggligt aktuell bok om hennes konst.

Vi kommer också att recensera böcker av och om grafikerna och skulptören Minako Masui, Press on, en bok om grafiska verkstäder i Norden och tidskriften omkonsts bok Att bli Konstnär. Dessutom recenserar vi nya böcker om två konsthantverksess, Astrid Sampe och Elsa Gullberg.

Och ska ni få möta You Tube stjärnan Paul Mc Gowan (Ask Paul) i en anmälan av hans självbiografiska bok 99% True.

Det blir också en rapport om Salamandern från Farsta

Fin läsning i karantänen är också Lars-Erik Ström – hur många ord måste man använda att se med, med text, och foto och formgivning av männen bakom boborg.se (Bo Borg och red Rune Lindström). Lars-Erik Ström är en av våra allra främsta, så passa på att lära känna honom och hans konst på djupet. Det är du värd.

Säkert kommer också mycket annat att dyka upp och då ligger vi på boborg.se beredda i startblocken.

BO BORG den 3 maj 2020


Skara Skolscen i slutet av april 2020
En ny Värld växer fram ur händerna på Adam och Ebba. Spelplanen för SAFE 2.0.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s