99% TRUE

Paul McGowan är mannen, idag i dryga sjuttioåren, som varje dag svarar på frågor om HiFi på You Tube under rubriken Ask Paul. Jag missar aldrig ett avsnitt. Han verkar så kunnig och erfaren. Han framstår verkligen som heljuste och trovärdig. Och det måste man väl om man säljer high end HIFIprodukter i det högsta kvalitets- och prissegmentet.

Det där med highend HIFI är svårt. Var ligger kvaliteteten egentligen? I lyssnarens öra? Men hörseln påverkas absolut av varumärkets trovärdighet. Alla konstruktionsbeslut och avvägningar måste verka vederhäftiga och alla ljudmässiga beslut vara fuskfria och välgrundade. Det är samma kompromisslösa krav som man ställer på Konsten. Och så också i fallet med HIFI-konstruktören i high end svängen, Paul McGowan förstås.

Seeing is believing heter det. Jag tänker på det när jag möter Paul McGowans liv som han ådagalägger det i sin bok 99%True. Han menar alltså att det han berättar om sig själv är i huvudsak sant. Och säger han det så är det väl så för honom. Och det är han som väljer vad han vill berätta.

När jag läser hans självbiografi är hans barn och ungdom full av fusk och småbedrägerier, bland annat har han smitit och bluffat för att slippa åka till Vietnam. Han verkar stolt över sitt småfifflande. Knarkhandlare har han också varit för att komma dit han ville. Är de här solkiga sakerna och fifflet en del av hans karaktär?

Och frågan infinner sig osökt. Påverkar det här kvaliteten på och trovärdigheten till hans HIFI-produkter. Och alltså i slutändan; Hur vi tycker att de låter? Den rationalisering som de flesta av oss väljer är att skaparen är en sak och verket ett annat. Men det är inte alltid det fungerar. Det ena spiller över på det andra.

Det här är förstås inte en frågeställning som författaren Paul McGowen behandlar i sin bok. Men den finns där ändå. Samma sak gäller för high end Hifi som för Konsten.

Jag tror att det finns många likheter mellan oss audiofiler och konstälskarna. Vi har samma credo: ”Maximize, don´t compromise!” För vad vore meningen med en skulptur som inte vore värd att ställas på en piedestal och insupas och beundras. Och vad skulle man spela Bachs solocellosviter på om inte på den bästa anläggning som ligger inom ens möjligheters gränser och litet till.

Det är med de där förstärkarna och DACarna som vi tycker för oss till ljudnirvana som Paul McGowans företag PS Audio jobbar.

 Audiofilen liksom konstälskaren kommer aldrig i mål. Man vill alltid komma vidare. ”Nörderi”, säger de liknöjda förnumstigt. ”Den som inte är en nörd är en tönt”, svarar vi.

Paul McGowans bok är förstås säljbefrämjande. Storytelling är en strategi för att bygga ett varumärke, oavsett om det gäller Konsten eller high end-musikanläggningarna. Och Paul MacGowan berättar stories som myter vävs av. Och här är personen och författaren Paul ett med försäljaren. Är jag orättvis nu? Kanske blir man det när man känner sig besviken.

Det betyder inte att alla historier har bias. Han berättar om högtalare som legendariska Infinty V, som väger 1,2 ton paret och kostade över en miljon kronor i dagens pengar. Och hur mötet med dem och upplevelsen av hur bra musik kunde låta genom ett par sådana högtalare var en upplevelse som förändrade hans liv. Det blev ett ouppnåeligt mål att sträva emot. Det tror jag på. På samma sätt minns jag hur livet aldrig blev sig likt efter att jag, som kom från en liten stad utan konstmuseum, såg och knockades av en installation (det var första gången jag stötte på det ordet) av en folkabuss och ett antal slädar av Joseph Beuys. Eller första gången jag mötte verk av Dick Bengtsson och Ulrik Samuelsson på Moderna. Dom sitter som tatueringar i själen som ett slags referenspunkter. Stor Konst är en sak och tavlor är något helt annat blev lärdomen.

Jag hade stora förhoppningar på den här boken. De infriades inte. Hur kul på en skala är barn och ungdomsskildringar och minnen från lumpen egentligen? Så litet smågäspigt blir det även om Paul McGowan skriver rappt, småkul och spännande.

I programmet Ask Paul på You Tube använder han det familjära tilltalet som en fantastisk pedagogik. Det är trevligt och lärorikt. Men i den här boken blev det för mycket mys med pys. Han bedyrar med huvudet på sned att vi high end nördar är en familj.  Det är ett medvetet marknadsrecept han lärt sig på kurs visar det sig.

Så till slut en fråga till Ask Paul.  Är det verkligen så att ändamålet alltid helgar medlen. Det tror jag inte är 99% True.

Undrar ändå vad Paul MacGowan ska svara på för HiFifråga i kväll i Ask Paul. Det är alltid spännande.

BO BORG


99%True – Almost an International Bestseller (ej översatt)
Förlag: Lioncrest Publishing
ISBN: 078-17335833-1-2

PS. Den här boken fick jag (som av ålder tillhör riskgruppen för Covid 19) hemkörd till min brevlåda av Götene Bibliotek som skaffat fram den. Ett bibliotek med den service Götene kommunbibliotek har tillönskar jag er alla.


https://www.youtube.com/channel/UC6mzA8J7n0ylf0RnDpj-vrg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s