Höstens första gallerirunda i Göteborg 2020

Planeringen för denna gallerirunda liknade inte alls förra höstens. Då tänkte jag i första hand på väder och vind mellan gallerierna. Nu är det Coronatänk som gäller. Då var frågan om hur social man skulle vara om det var en vernissagedag; gärna träffa några bekanta konstnärer, men inte så trångt att det var alltför svårt att se och fotografera konsten.

Då kunde jag tänka, blir det för trångt på lördag så får jag gå tillbaka på söndag. Då var det nästan bara trevligt att det var många besökare en vernissagedag och man var till glädje både för gallerist och utställare. Nu har nya namn som Covid-19 förskjutit begrepp som välbesökt till att för alla parter gärna bytas mot lagom besökt – utan trängsel.

Galleri Hammarén

Galleri Hammarén, Maurits Ylitalo

Bland de gallerier som var först ut denna höst var Galleri Hammarén lördagen den 22/8 med Maurits Ylitalo från Borås. Och eftersom galleriet har stängt på söndagar, så fanns inte alternativet att gå dag två. Så det blev sent besök på lördagen. Flera besökare, men ingen trängsel.

En recension av den här utställningen kommer i en separat artikel.

Göteborgs Konstförening

Sedan samma dag blev det ett besök på Kastellgatan hos Göteborgs Konstförening som öppnade en utställning med Johannes Brander, måleri (Stora galleriet) och Maria Erikson, grafik och handgjort papper (Lilla galleriet).

Stora galleriet, Johannes Brandler

Lilla galleriet, Maria Erikson

Galleri PS

De hade även vernissage på lördag, men jag besökte dem på söndagen. Galleri PS är två små rum i Haga. Här visade Andreas Abrahamsson måleri under rubriken Kopplingar – Förgreningar.
Träffade galleristen och frågade om hur vernissagen hade varit. Bra och riktigt bra för konsten, blev svaret. Eftersom de bara släppte in ett mindre antal åt gången. Annars kunde det ofta bli så många i de små rummen att ingen kunde se konsten. Nu kunde de först se konsten, gå ut för att släppa in nya, stanna på trottoaren utanför i friska luften och prata med varandra. Först konstupplevelse, sedan social samvaro ute under lämplig fysisk distansering.

Galleri PS, Andreas Abrahamsson

Galleri Thomassen

Nästa söndag blev det besök hos två gallerier som hade öppnat dagen innan. Först var det Galleri Thomassen som visade Roger Metto, född i Kiruna men numera bosatt i Stockholm och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan.
Utställningen Passager med små och stora akvareller samt stora oljemålningar från fjällvärlden och In the woods, en serie stora akvareller med en pojke i skogen.

Galleri Thomassen, Roger Metto

Grafik i Väst

Sedan samma söndag Grafik i Väst som visade Jan-Anders Hansson från Malmö. Utbildad vid Forum för Bertil Lundberg.

Grafik i Väst, Jan-Anders Hansson

Foto: Rune Lindström


Galleri Hammarén, Maurits Ylitalo, 22.8 – 12.9 2020
Göteborgs Konstförening, Johannes Brander – Stora galleriet och Maria Erikson – Lilla galleriet, 22.8 – 13.9 2020
Galleri PS, Andreas Abrahamsson, 22. – 6.9 2020
Galleri Thomassen, Roger Metto, 29.8 – 16.9 2020
Grafik i Väst, Jan-Anders Hansson, 29.8 – 16.9 2020


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s