Camilla Pyk – Galleri Imma

En parentes mitt i världen, Det betyder så lite – det kanske är det man orkar med just nu …, säger Camilla Pyk apropå de bilder av henne som just nu ställs ut på Galleri Imma. Och utställningen ger syn för sägen. Det är lättsamt och som bäst litet småkul.

Utställningen bygger på iden att om man skriver en småklurig text på ett papper och färglägger det och sätter upp det på väggen så har man ett konstverk. Det är oomtvistligt. Om man sen har ett bra verk, det är en helt annan sak. Men det blir nåt med orden när de blir en del av en målning. De får en optisk effekt och en bildmässig roll förutom det litterära. Och här får vi kluriga vitsar också.

Ett exempel. En blåmellerad yta. På den står skrivet: ”Allt på plats nu kan jag tänka.” Under den bilden sitter en liten teckning med en streckgubbe som sitter på ett tomt skrivbord. En sån bild ger speciella associationer. Jag kommer att tänka på den gamla kontorsdialogen. Nån ser att belamrat och rörigt skrivbord och säger att det ser ut i huvudet som det gör på skrivbordet. Skrivbordets ägare pekar på ett helt rent och tomt skrivbord och genmäler; så är det nog. Så är det väl här. Inga djupsinnigheter i vare sig text eller måleri. Olika konst föder olika tankar.

Pyk är konstnärens efternamn, samma som Madeleine. Och sånt förpliktigar. Hennes stil har också släktskap med den berömda släktingens.

Camilla Pyk gör människor och djur som konturtecknande figurer. De liknar kanske hällristningar, men det finns inget magiskt över dem. Det ser mera litet kul ut. Jag kan egentligen inte se annat än att de är ett sätt att mönstra ytan. Det finns såvitt jag kan se ingen berättelse i själva bilderna. Den finns bara i texten. I ställer verkar målningarna gjorda i helt dekorativa avsikter. Hon arbetar i en blek, återhållen färgskala som jag inte ser ta till vara kolorismens uttrycksmöjligheter. Jag prövar möjligheten att de små figurerna är symboler eller tecken för någon tanke eller känsla. Men jag kommer ingenstans med det.

Färgerna och kompositionerna är för lösa för att skapa någon bilddramatik. Det är mera ögonfröjd för dem som gillar den här arten.

Camilla Pyk är bildkonstnär, målare och grafiker. Hon är född 1966 i Stockholm. Hon är autodidakt och är numera verksam bosatt och verksam i London. Hon har tidigare ställt ut både på Galleri Imma och Lidköpings Konsthall.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Galleri Imma, Mariestad
Målningar och texter
Camilla Pyk
25 september -7 oktober 2020


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s