The Nordic Baroque Band – S:t Nicolai, Lidköping

Det här var den första konserten när jag var tvungen att ta av mig skorna. Det lät för mycket när jag stampade takten. Och i kyrkan var det också.

Lidköpings eminenta konsertförening hade bokat in The Nordic Baroque Band. De spelar barockmusik på ett sätt det svänger om så det emellanåt står härliga till. Och mer till faktiskt. Så det gick inte att få stopp på fötterna.

Barock kommer från portugiskans ord för ”oregelbundet formad pärla”. Och så är det. Den här musiken skimrar. Musiken flyter fram med en jämn puls. Och så är den litet oregelbunden i den betydelsen att den är dynamisk och ibland växlar i tempo och mellan dur och moll.

Barocken i bildkonsten beskrivs ofta som överlastad med för mycket extra allt. Barockmusiken är också praktfull, men jag upplever inte att den arbetar med excesser och överdrifter som bildkonsten och arkitekturen från samma period gör. Men visst är mycket av musiken praktfull, dramatisk, storstilad och mäktig.

Barockmusiken består av (och nu generaliserar jag) en tydlig bas, ett komp och soloinsatser. Vi känner igen oss litet från vår tids popmusik faktiskt. Kanske är det därför vi har så lätt att ta den här musiken till oss.

Förstår jag det rätt spelar The Nordic Baroque Band med tidstypiska klanger i valet av instrument och de tekniker som följer med det. Sensträngar ändrar sig efter luftfuktigheten, så man fick stämma ofta.

Den här konserten hade ett tema: Det stora nordiska kriget som Sverige var inblandat i åren 1700–1721. Man hade byggt upp programmet på ett elegant sätt efter inblandade länder och dramatiska händelser. Här fanns musik som anknyter till till exempel Slaget vid Narva, Kalabaliken vid Bender och Karolinernas återtåg från Norge. The Nordic Baroque Bands program var sammansatt utifrån denna historiska vinkel. Och när man hörde dem spela den här fantastiska musiken undrar man varför den hörts så sällan. Jag tror de flesta av oss i publiken hörde många av de här ”bortglömda pärlorna” för första gången.

Det blev en suverän konsert. Sällan ser man musiker leverera så genomproffsigt och samtidigt ha en så smittande spelglädje. Det här var sex musiker, var och en med solistkapacitet, som tillsammans skapade ett mäktigt sound, där varje del gjorde helheten bättre.

Det här blev rena barockmusikpropagandan utan att de spelade ett enda stycke av nån av genregiganterna Vivaldi, Händel eller Bach. Men här finns massor av bra musik som behöver lyftas fram. Och det gör Nordic Baroque band. En välgärning som också är en kulturgärning. Samma sak av Lidköpings konsertförening som trots coronan lät oss höra dem på hemmaplan.

Det var en konsert där den ena musikaliska höjdpunkten följde på den andra. Hos mig fastnade särskilt stycket till Karolinernas dödsmarsch, Zarabanda Treza av för mig helt okände Biagio Marini. Han dog före Karl XII och karolinernas återtåg, men musiken var kongenial ändå.

Ett litet aber på slutet. Jag satt på läktaren (mitt eget val, det fanns platser där nere i kyrkan). Där kunde man inte höra musikernas introduktioner. Cembalon hördes också dåligt. Det får mig att instämma i Lidköpings Konsertförenings önskan och krav att Lidköping ska skaffa en riktig konsertlokal. Konsertföreningen tar hit den ena toppakten efter den andra. Man både lider och skäms att det inte kan finnas en riktigt bra konsertlokal i en stad som Lidköping. Skärpning kommunalpolitiker.

BO BORG

Foto: Bo Borg


St Nicolai, Lidköping
The Nordic Baroque Band
Monica Schmidt Andersen, blockflöjter, Johannes Jacobsson, violin, Sören Storm Larsen, violin, Jeanette Eriksson, viola och violin, Magnus Malmros, cello, Mogens Fangel Damm, cembalo
Musik av bl. a: George Philippe Teleman (1681–1767), Johan Heinrich Roman (1694–1758), Gustaf Düben (1624–1690) m fl barocktonsättare

Arrangör: Lidköpings Konsertförening i samarbete med Lidköpings Församling

Publik: Glest i enlighet med coronabestämmelserna.
Det gavs två föreställningar, en kl. 13 och en kl. 15 på lördagseftermiddagen. Recensionen avser den kl. 13.

The Nordic Baroque Band är en ensemble med musiker från Sverige och Danmark som är specialiserade på den tidiga musiken. De släppte sitt debutalbum 2018 och skivan blev kritikerrosad och nominerad till en grammis 2019 för årets klassiska skiva. Den kan du höra på Spotify

Du kan se och höra dem på You Tube

Du kan se och höra dem på You Tube

http://www.immagalleri.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s