Jan Myrdal 1927 – 2020

Vi är många idag som minns Jan Myrdal.
Ett av mina minnen är från sommaren 2006 när vi tillsammans med hans dåvarande fru och chaufför Gun Kessle (1926 – 2007) gjorde en resa till Bo Björkdahl (1928 – 2013) i Böckernas Hus i Tidan.

Gun Kessle

Gun tillhörde mina utställare hos Galleri Lucifer i Skövde, som även visade en bråkdel av Myrdals stora samling av franska politiska teckningar (som ex.vis André Gill och Honoré Daumier). Efter utställningen skänkte Jan Myrdal en stor del av de utställda verken till Skövde Konstmuseum.

Bokhandlare Bo Björkdahl

I museets samlingar finns också en mängd av Gun Kessles foton, även de skänkta av paret, från när de reste runt i Frankrike och hon dokumenterade de romanska kyrkorna. Det projektet blev senare boken ”Ondskan tar form”.

Det blev ett långt besök hos Bo Björkdahl i Tidan och flera bokkassar till Myrdals ständigt växande bibliotek.

79 år gammal sätter sig Jan Myrdal bekvämt skräddare på golvet för att helt och fullt kunna gå genom nedersta hyllplanet. Och inga bekymmer med att resa sig upp. En färdighet han enligt egen utsago hade skaffat sig under sina resor i kulturer med brist på västerländska stolar. Tala om att jag som idag är yngre är avundsjuk. Det var länge sedan jag kunde sitta på huk i timmar i ett antikvariat.

Ett kortare ”föredrag” blev det tid till när kundvagnen var full med böcker

Även senare besökte Jan alltid antikvariatet i Tidan när han var i närheten och hittade säkert alltid något till sina samlingar.

Rune Lindström
Foto: Rune Lindström


Böckernas hus i Tidan 20.7 2006

Klicka på bilderna om ni vill se dem större

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s