Chuyia Chia – Man and Land, Skövde Konstmuseum

Jag har sett Chuyia Chias utställning Man and Land på Skövde konstmuseum tre gånger. Jag fick och får ingen kontakt med utställningen vare sig intellektuellt eller känslomässigt, därför har jag återvänt.

Skövde Konstmuseum har ambitioner att vara en samhällstillvänd institution i tiden. Utställningen Man and Land klickar i alla de boxar i den samtidskonstchecklista som verkar vara så viktig för Skövde Konstmuseum numera.

  • Det är en kvinnlig konstnär.
  • Utställningen är litet interaktiv.
  • Den har en internationell touch.
  • Den ansluter till internationella mässkonsttrender.
  • Det kallas bioart
  • Den liknar inte ”vanlig” gammaldags konst

Den stora salen har en labyrint på golvet. Det sägs vara designad efter 3500 år gamla jordritningar från Amazonas. Den är gjord av planteringslådor som på vernissagen prunkande av grönt. Vetegräs får vi veta. Det sägs förutom att vara nyttigt ha ett symboliskt värde. Nästa gång jag kom till utställningen hade gräset vissnat. Det visar naturens kretslopp får jag veta. Det markeras ytterligare av att mitt i hallen hänger en matta av vetegräsrötter. Som en del av sitt mönster finns där kinesiska tecken som sägs betyda plog och kultur.

På vernissagen var den sympatiska konstnären på plats. Hon gick som en performance svartklädd runt och klippte vetegräs. Sen mortlade hon det, lade det i ett kärl och spillde på vatten. Det blev en grönaktig dryck som portionerades i plastmuggar. Vi fick var sin. Sedan utbringade konstnären en skål och vi skålade med drycken som sades vara nyttig. Det blev inget av mitt livs stora konstupplevelser. Jag förstår poängen med att dricka nåt nyttigt. Men var det verkligen poängen!?

En trappa upp i den stora salen visas krigarklädnader av historiskt snitt hon gjort, sytt och broderat, av preparerade purjolöksblad. Dräkterna ska skydda i striden för naturen. Om vi skadar landet skadar vi oss själva. Det är bara i samklang med naturen framtiden finns. Här lanseras purjolökskläder som symboliska värn. En vacker och sympatiska tanke. Materialet är ömtåligt, men innebörden stark.

I ett annat av utställningsrummen ligger stenar på golvet. Det är text skriven på dem. Man kan lämna ett meddelande på dem. På väggen hänger lappar med meddelanden från tidigare utställningar.

Problemet med utställningens problematisering av förhållandet mellan människan och jorden är att den just inte problematiserar. Jag ser utställningen som en vällovlig konceptuell naivism.

Till utställningen har Skövde Konstmuseum producerat en bok om konstnären med samma texter både på svenska och engelska. Skövde Konstmuseum har ambitioner långt utanför kommungränsen. Här finns resonemang av inbjudna skribenter som söker djupen i Chuyia Chias konst. Det är en snygg trycksak med fina och intresseväckande bilder.

Som inledning på Skövde Kulturhus kulturvecka sändes en digital visning live via internet. Besöksräknaren visade att vi inledningsvis var 5 som följde den, vi toppade på 6 men på slutet var vi bara 2 kvar. Synd, för det var en trevlig, lättsam och pedagogisk visning av publikvärden Alexandra Magnusson. Visningen finns på You Tube:

Chuyia Chia är född i Malaysia. Hon bor och verkar numera i Göteborg. Hennes konst har visats över hela världen. Hon är en artist som jobbar i olika tekniker och med olika uttryck som hantverk, måleri, foto, digitala tekniker och performance.

Chuyia Chia tycker man ska diskutera konsten. Det tycker jag också.

BO BORG

Foto: Bo Borg & Rune Lindström


Skövde Konstmuseum
Man and Land
Konstnär: Chuyia Chia
Utställningsperiod: 15 oktober 2020 – 21 mars 2021
Konstmuseet är som en del i coronarestriktionerna stängt tills vidare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s