Anders F Rönnblom – en av den svenska rockens nationalklenoder

Gång på gång, år efter år blir man påmind. Tänk att vi har en artist av Anders F Rönnbloms kaliber, han är en av den svenska rockens nationalklenoder.

Jag minns inte hur många plattor han gjort, men jag minns dem alla. Ta F-boxen som innehöll alla hans album fram till 2004. Boxen innehåller 18 CD, alla av högsta karat. Man kan blunda och ta vilken skiva som helst och vara säker på att få en musikstund utöver det vanliga. För nåt av gamla vanliga finns inte i F-ets produktion. Han är inte en artist som upprepar sig. Trots alla utfärder och irrfärder vet jag att det alltid är en bra idé att följa med på hans musikaliska resa. Även om de nya skivorna flera gånger har känts ovana i början, ibland litet otillgängliga, har det hittills alltid varit han som fått sista ordet.

Jag har alltid tyckt att Anders F inte blivit uppskattad efter förtjänst. En central låttitel: ”Vem fan vill bli folkkär”. De musikaliska kasten är nog orsaken att han inte blivit det. Men han står pall. Kommer alltid igen. Så här sjunger han själv i klassikern Osårbar från 1989:

Jag är inte av porslin… Det är värre än så
Jag är inte av porslin… Det är värre än så
Jag är en knivsudd kaolin i en skärva Blue China
Men du får mig aldrig att krackelera, nej
För jag är osårbar! Osårbar!

Jag har många favoritalbum i hans imponerande produktion genom åren. Det kommer du som inte lyssnat än också att få. För mig är albumet Våld från 1991 svårslaget. Här finns inte ett svagt spår, men desto fler starka. Här finns låt efter låt som borde väljas in i den svenska rockens Hall of Fame. I min värld är det särskilt en. Vore det olika kategorier för text och melodi så gäller det i det här fallet båda. Man ska vara försiktig med användningen av ordet ”mästerverk”. Men vilket annat ord ska man använda om en låt som Kungarike?

Jag har lyft fjärilsvingar tunga som bly
Jag har samlat på bilder som bildar en vy
Och satt ihop dem på mitt speciella sätt
Men jag har aldrig kunnat peka på det fina och det vackra

Förrän du stod där framför mig som ett kungarike
En strålande syn, som ett kungarike
Du både syns och inte syns
Du både finns och inte finns

Du står där framför mig som ett kungarike
Va fan ska jag göra med ett kungarike?

Det handlar om den viktiga konsten och den stora kärleken. Låten finns i flera versioner bland annat en spröd och eftertänksam gammelmansversion som kommit senare. Den är fin då också. Men i min värld gäller den stenhårda, adrenalinstinnt tveklösa och målmedvetna stenkrossversionen från albumet Våld. Den tillhör svensk rocks riktigt stora stunder. Ge den alla watt du har!

Men historia är historia, även om den lever. Anders F vilar inte på lagrarna. Han prövar oförtrutet nya musikaliska vägar och poetiska uttryck. Han tycks outtröttlig på språng i den smala vägens uppförsbackar. Åren går och Anders F:s skivor kommer i ett kreativt och fräscht flöde. De senaste är Blärkplattorna från 2019, och 2020. Projektet innehåller ett trettiotal låtar gjorda under de senaste tio åren.

Anders F ser på samtiden. På sitt sätt, det är det som är det fina. Alla de bästa egenskaperna i hans skapande finns här. Han har en röst man känner igen direkt. Numera är den tunnare och fint patinerad. Körsångerskor får fylla ut med stämmor och klang. Och han pratsjunger musikaliskt. Det är en konst han behärskar till fulländning. Han har ett tilltal och tonfall som gör att man direkt förstår att man vill höra mer. Musikaliskt har han klätt sina sånger i olika dräkter genom åren. Men de har aldrig känts utklädda, snarare skräddarsydda. Han har prövat många av populärmusikens grepp och kopplat dem väl. På de senaste skivorna märks att han tar med sig det han vill från sina musikaliska utflykter under de femtio år han musicerat. 

Texterna är som alltid (alltid!) hos Anders F i bästa mening speciella, originella och mycket personliga. Han slås och lider av: Fake news. Nonsense. Bullshit. Den postmoderna moralen hade slagit rot.

Blärksångerna gisslar tidens dumhet och plattityder. Han sätter inte dumstruten på oss som så mycket samtidsrock gör. Han fattar att vi fattar. Han har ett intelligent poetiskt sätt att formulera sina ord som gör att sångerna blir äventyr som du gärna ger din fulla uppmärksamhet. De är både tydliga och mångtydiga. Direkta, men oftare indirekta. Hans texter verkar effektivt vaccinerade mot klyschor och schabloner.

Och de här plattornas låtar växer med umgänget. Och det gör vi lyssnare också.

I en låt som Billy och hans fortsatta väntan på Isabell fungerar allt perfekt. Suverän melodi. Fascinerande text om livets gång och ålderns perspektiv. Fint sångskifte med Stefan Sundström, som också verkar vara en av huvudrollsfigurerna både i text och melodi.

Texterna fördjupar
Du tror du kan se, men du ser ju bara det som syns
Du tror på ett spel med dom säkraste korten som finns
Fråga mig nu, eller fråga mig sen
Men vänta inte att få ett svar som du känner igen
I´m the mystery man, the mystery man,
sjunger han och sätter på sig solglasögonen. Mystiskt på ett fördjupande och klargörande sätt.

Blärkskivorna är rika och tänkvärda. Musiken glimrar. Lågmält men tydligt. Sångerna är broderade med mycket musikaliskt och instrumentellt finlir.

Med de här två plattorna är Blärk! – projektet avslutat med ett utropstecken.

Anders F Rönnbloms opublicerade låtarkiv har mycket kvar än. Nya plattor ska komma och till slut samlas tillsammans med de här albumen i den planerade boxen Retrospectives. Blir den hälften så bra som F-boxen blir den dubbelt så bra som det mesta.

BO BORG

Foto: Bo Borg och Carina Hedlund


Artist: Anders F Rönnblom
Skivor: Blärk! – Nya Fosterlandssånger
Medmusiker: Jenny Roos, sång, Madeleine Wideland, sång, Björn Rothstein, trummor, Jesper Lindberg, banjo
Blärk! – Ballader och Mysterier
Medmusiker: Anna Stadling, sång, Stefan Sundström, sång, Johan Johansson, sång, gitarr, Janne Borgh, sång, bas, Erik Palmqvist, sång, Jenny Roos, sång, Madeleine Wideland, sång, Björn Rothstein, trummor, Jesper Lindberg, pedal steel, banjo, barytongitarr.
Text, musik och arrangemang: Anders F Rönnblom
Omslag på Blärk! – Nya Fosterlandssånger, Stina Berge
Omslag på Blärk! – Ballader och Mysterier, Anders F Rönnblom
Skivbolag: f-records

Fotnot: Uttrycket Blärk! lär ha använts av Kalle Anka i misshagliga situationerKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s