Varning för Art – Rum44, Mellby

Det kunde inte ha börjat bättre. Det första jag såg när jag kom till Rum 44as domäner den 26 september var en ovanligt vacker skulptur som speglade sig i dammens vatten som tacksamt reflekterade den. Kultur och natur hade fåtts att samarbeta och smälta samman.  Det var en stiliserad gestalt, en skulptur av bästa modernistiska märke. Den vackra formen var rätt på ett så självklart sätt. Det är en träskulptur motorsågad av Anette Sjölander. Jag har sett flera bra skulpturer av henne genom åren. Dock tyvärr ingen i en offentlig miljö. En skulptur som den här ger karaktär, ro och skönhet åt sin plats. Ögat stannar vid den och tankarna återkommer till den.

 Anette Sjölander

Vid damkanten låg också några vackert glimmande glasobjekt av Eva Ullberg. Jag fick associationer till maneter.

Glasobjekt av Eva Ullberg

Varning för Art är ett konstprojekt därav Rum 44 bjudit in konstnärer att jobba och visa arbeten under tiden 29 augusti – 2 oktober. Det var öppet för besök lördagar och söndagar under den perioden.

Vart man gick på den stora gården fanns konst att bekanta sig med. Den här vackra septembersöndagen var vigd åt konst av alla de slag. För det är det fina med Rum 44. Öppenheten. Generositeten. Jag stjäl några rader ur en stipendiemotivering och håller med:  ”… erbjuder och möjliggör Anette Sjölander på sitt djupt humanistiska och tillåtande sätt, konst att existera…”. Tänk vilken kraft det finns i en vision! Anette Sjölander är inte bara konstnär hon är också en barnmorska för alla sorters konstnärliga uttryck som får växa upp och frodas på Rum44. Tuktat eller vildvuxet, det är upp till respektive konstnär. Det är ett projekt värt stor tacksamhet och respekt!

Stenarbete av Tony Abrahamsson

Här hade varit en skulptur/installationsworkshop. Tony Abrahamsson hade hittat några stenar i det sjölanderska kulturlandskapet. Ur en hade han huggit och slipar fram ett lipande djurhuvud som gjorde intryck. Jag ser att Martin Hansson också deltagit i workshopen. Jag vet inte om han jobbat på plats med den skulptur han överlämnade som en gåva till Rum44. Den hade fått sin motividé från kollegan Björn Therkelsons ord: ”Rum44 är en vak i den kulturpolitiska isen, där konstnärssälarna kan sticka upp nosen”. Sånt översätter ett proffs som Martin Hansson till bästa skulpturska.

Skulptur av Martin Hansson

Här fanns alla möjliga konstuttryck som inryms i den konstsyn som är vidare än min, men som jag är glad att få uppleva. På ett ställe fanns bildskärmar och hörlurar. Där berättade olika djupingar om bortglömda minnen de drog sig till minnes, en paradox som av vissa kallas konst.

Video av Lovisa Ivenholt

På ett gärde stod tre tält och framför vart och ett stod en kvinna. Rubriken var Tiny Festival Producers. Det sades visa, med vad som kallas en improvisatorisk metod, de platser de ”undersökt och funnit under sin vecka i Skaraborg.” I det tält jag besökte hängde klipp ur en karta där man kunde hitta platser i Skaraborg. Vad allt kan inte konsten!?

Sen fick vi promenera ut i skogen. Efter ett tag kom vi till en plats där det hängde skor och kläder i träden. Konstnären Berith Stennabb fanns på plats. Hon berättade om en dansbana som brunnit upp. Hon skickade runt en tom hink och vi fick låtsas släcka en eld. Sen berättade hon om dansbanan och dansade till en ensam fiolspelares musik. Konst är ett vitt begrepp.

Åter på Rum 44as gård hittade jag två av dagens bästa upplevelser. Dels ett rum med målningar och skulpturer av Anette Sjölander. Det var dels huvuden i ådrat trä. De fick historiens pendel att svänga fram och åter. Dels också ett starkt expressivt måleri där bl. a ett självporträtt gav sig till känna i målarglädjen.

För mig avslutades dagen med en konsert med Jonathan Hilli och två eminenta medmusiker. Allt var bra med den konserten. Intresseväckande och drabbande texter och melodier som grep tag. Han är en suverän sångare med ovanligt stort känsloregister i rösten. Han har ett stort dynamiskt omfång i rösten och han vet att använda det fullt ut för att mejsla ut texterna och fånga in oss i sångernas kraftfält. Han är själv en utmärkt gitarrist och hans medmusiker Larisa Ljungkrona-Mönttinen på dragspel och sång och Thea Åslund på fiol och sång är likaledes fenor på sina instrument. Toppklass!

Det här var bara några snapshots ur Varning för Arts rika program. Hatten av för Anette och Per Sjölander som höll allt samman och gjorde den här konstnärliga mångfalden och rikedomen möjlig. Den här både bildligt och bokstavligt soliga septembersöndagen kommer alla vi som var där att må bra av länge.

Anette Sjölander, Per Sjölander och stipendiaten Årets Kulturstödjare

Söndag den 26 september 2021 på Rum 44 blir en kulturdag att minnas.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Rum 44
Mellby
Varning för Art
29 augusti-2 oktober 2021

UTSTÄLLNINGAR/PERFORMANCE, MUSIK
Glömda minnens bibliotek; Marit Lindberg, Lena Ollmark
Människor i ring-skulptur av grenar och bröd, Johan Suneson (Konsthall Mellbyskogen)
Får jag lov? -”Mellby dansbana”, Berit Stennabb (Konsthall Mellbyskogen)
It´s Just a Ride, Lovisa Ivenholt
”Sorgerna och vålnaden”- ett arbete om den fysiska och mentala döden, Christina Tivemark
På länk från Nya Zeland Jeanette Schäring
Måleri och skulptur, Anette Sjölander
Torna Zeffiro, Johan Suneson, Leig Skoog, Christoffer Modig
SKULPTUR/INSTALLATIONSWORKSHOP:
Karin Albinsson, Tony Topp, Börje Eriksson, Björn Therkelson, Berith Stennabb, Johan Sköld, Elisabet Larsson-Malmström, Johan Sunesson, Tony Abrahamsson, Ulla Holmstrand, Suzanne Öhlén, Kicki Rask, Eva Ullberg, Kajsa Frostensson, Martin Hansson
MUSIK:
Johan Hilli Trio (Johan Hilli, Thea Åslund, Larisa Ljungkrona- Mönttinen
ÖVRIGA MEDVERKANDE:
The Festival Producers
Greta Bolin, Gullvi Fält
MAT:
Tony Abrahamsson
ALLT MÖJLIGT OCH OMÖJLIGT:
Per Sjölander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s