Henrik Allert – Galleri Porten, Lidköping

Trots att det är en liten utställning han nu har på Galleri Porten finns allt det vi kommit att tycka så mycket om, respektera och högakta i Henrik Allerts konst med. Vi känner igen motiven. Vi har sett dem förut. Men inte precis så här. Hans utveckling med både framsteg och kanske misstag ibland visas. Jag ser upprepningen inte som upprepning utan som ett sökande. Han är ute efter något viktigt. Och ger sig inte. Vi i publiken har många gånger tyckt att han har funnit det. Men han själv fortsätter, nu vid 84 års ålder, oförtrutet sitt sökande. Det är imponerande.

Det finns ett allvar i Henrik Allerts konst som inte är att ta miste på. I hans fall handlar det aldrig om verk som råkat bli på ett visst sätt. De ser ut som de gör för att de måste göra det.  När man jobbar sig förbi bildslaggen blir kärnan kvar och det är dit hans skulpturer vill föra oss.  Man kan tycka att de är fragmentariska. Men just det är en avgörande poäng. Det handlar om det som finns under utanverket. För där finns de djupaste och mest allmänmänskliga känslorna. Och de ger sig tillkänna som glimtar, delar av en helhet vi bara kan ana.

Henrik Allerts på en gång både breda och djupa konstnärskap handlar som jag ser det om de stora och livsavgörande frågorna.  Om livet, kärleken och döden. Han gör sina verk inkluderande så att de blir öppna för vår tolkning. Han har gjort dem, men det är lika mycket oss det handlar om. När man ser hans skulpturer undrar man förundrad över hur det komplicerade kan verka så enkelt och det enkla kan visa så många bottnar?

Vi känner till exempel igen hans märkliga långsmala masker. De har drag av både vardaglighet och myt. Man upplever dem som på en gång djuriska och mänskliga. Jag tror det är empatin som skapar överensstämmelsen. Inkännandet som skapar igenkännandet.

Hans figurer kan se uråldriga ut, gjorda i ett nästan primitivt bildspråk. Men vi känner igen oss själva i dem och relaterar direkt till de känslor som de ger uttryck för, eller kanske skapar i oss.

I Henrik Allerts arbeten har inte nyskapandet eller överraskningen någon huvudroll, men det har märkligt nog inte heller traditionen. Den finns förstås med, men det personliga i uttrycket är alltid huvudsaken, och måste fram till varje pris.

På den här utställningen visar han varianter på flera av sina bästa motiv. Dels förstås djurskulpturer och fåglar. Grova, så att handens närvaro och inlevelse känns. Och här finns de märkliga huvudena där djur och människa liksom smälter samman. Ingen överordnade den andra. Alla är vi likvärdiga i vår Herres hage tycks han mena. Han gör bilder, i stort och som här i smått, som är i bästa mening på samma gång poetiska och försynt vardagsfilosofiska. Det skulle gå åt stora bokverk för att i ord förklara det som ett av hans djurhuvuden kan berätta direkt med en tom blick, skrovlig hud eller med dragen kring munnen.

Det av hans motiv som jag tycker drabbar starkast är ett av ett vitmenat kranium där något levande grönt börjat växa. Det är en så fin och optimistisk bild av naturens kretslopp. Här på utställningen finns en variant.

Henrik Allerts konst kräver, oavsett teknik, ett stort mått av stor hantverksskicklighet.

En del av hans arbeten på den här utställningen ser klassiskt gamla ut. Men man upplever dem aldrig som historiserande. De tankar och aningar dessa verk lyfter fram kan inte skapas på något annat sätt än i den speciella legeringen av hantverk och känsla som är så utmärkande för Henrik Allerts skapande.

Även en liten utställning som den här på Galleri Porten visar Henrik Allerts rika hantverkskunnande och konstnärliga kvaliteter i rikt mått.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Galleri Porten, Lidköping
Av lera
Skulpturer av Henrik Allert
Utställningstid: 2 – 24 oktober 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s