Karl Mårtens – Galleri Imma, Mariestad

Det är tredje gången jag ser Karl Mårtens bilder på Galleri Imma. En separat och en samlingsutställning innan. Och jag känner igen mig direkt. Det är bilder av djur gjorda av en akvarellmålare som vet vad han vill göra och kan göra det på det sätt han vill.

Konstnären karl Mårtens får energi och skaparkraft ur Zenfilosofin. Den ger honom både självinsikt och självförtroende inför sitt bildskapande menar han. Sinnet och tankarna om hur konst ska vara och varför, ska vila under måleriprocessen, mena Zen och han. Även om han sett sina motiv så är hans målningar av djur inte avbildningar av det ögat ser, utan de avtryck de lämnat i honom. Bilden kommer inte från öga till handen, utan från sinnet. Det första penseldraget är det viktigaste. Det bestämmer för Karl Mårtens och hur målningen ska utvecklas vidare, och sedermera helheten. Konstnären får lita på det som uppstår. Karl Mårtens arbetar metodiskt i det Zenanhängarna kallar ”en metod utan metod.”

Karl Mårtens föddes i San Fransisco 1956. Han växte upp i Stockholm. Under tonåren flyttade han till Schweiz och senare till Kanada, där han gick i konstskola, och USA. Han flyttade och återvände till Sverige 1996. Han har grafisk design som sitt yrke. Har jobbat mycket med logotyper och varumärkeskommunikation och har haft en designfirma. Om det är reklamtänkesättet eller Zen som bestämmer hur hans bilder ser ut går inte att veta. Antagligen är det båda. Hans bilder är så typiska för honom att de nästan kan ses som logotyper. Men ni som är mer filosofiskt lagda ser säkert zentänkesättet.

Jag skulle inte ha sett det om det inte påtalats för mig. Men han berättade för mig när jag intervjuade honom för snart tio år sedan om hur Zen påverkar honom: ”Som konstnär lär man sig att måla med intuition, aldrig med intellektet. Det handlar hela tiden om att kliva ur intellektets tvångströja. Att måla med hjärtat i stället för att måla av.”

Det tankesättet verkar ge en speciell stil. För hans målningar ser likadana ut som det gjorde då 2012. Han har blivit trogen sitt tänkande och sin stil. Men visst låter hans filosofi intressant: ”När jag målar gör jag det för att tappa kontrollen. Jag målar med penslar som ej funkar med färgen. Färger som ej fungerar med det papper jag använder. Målar smått med stor pensel. Det går att släppa intellektet i fem minuter, sedan kommer det springande igen. Det gäller att skapa sin konst under de fem benådade minuterna.”

Men jag tror att många akvarellmålare som är mera krasst rationella kan uppnå liknande resultat med viljans och konstkunskapernas hjälp. Men Karl Mårtens menar att det bara är göra det som kommer och se vad som händer.

Hans arbetssätt och bildsyn är influerat av kalligrafi. Den stora penseln som är kalligrafens verktyg är en förutsättning för hans teknik. Hans material är akvarellfärg, kolkrita och handgjort papper. Han målar massor med skator och andra svenska fåglar och en del andra djur. Den här utställningen visar Karl Mårtensbilder som ser ut som de brukar och brukat länge nu.

Fåglarna porträtteras utan någon miljö. Han fokuserar på fågeln som fågel och linjespel, inte på var den befinner sig. Oftast är ögon och näbbar är skarpa medan resten av kroppen är mjuk. Det är kontrasten mellan det luddiga och det skarpa som är en viktig del av deras uttryck.

Den här gången är flera av bilderna gjorda som litografier på samma karaktärsfulla papper som akvarellerna. Den metoden tillför inget konstnärligt till uttrycket utan är väl snarast att se som en produktionsmetod. Och de bilderna är ju gjorda på ett sätt som står helt i strid med hans egen filosofi om skapande.

Hans konstnärsattityd och metod känns intressant. Men det är en metod som skapar väldigt snarlika bilder. Inte en överaskning så långt ögat når.

Splittra aldrig ett vinnande lag heter det. Och karl Mårtens sätt att laga bilder med kallifgrafipensel och Zenfilosofi skapar bilder som blir typiska och som många gillar. Men zenfilosofiska tankar eller inte, det ulliga i djurkropparna gillar många när det är bra återgivet.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Galleri Imma, Mariestad
Karl Mårtens, akvarell och litografi
Utställningstid: 23 oktober – 7 november 2021


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s