Andas fram – Yvonne Nimar

Den här utställningen med Yvonne Nimar visar på ett imponerande sätt vart hon står som konstnär idag.

Vägarna är öppna i hennes konst. Hon är kreativ, uppslagsrik och aktiv. När idéerna och impulserna kommer är hon beredd ta sig an dem, det märks.

Att gå vidare i sitt konstnärliga arbete är hennes kategoriska imperativ. Hon har många framgångsrika konstnärliga landvinningar att förvalta. Det gör hon genom att konsolidera, förändra, förbättra och förnya. Hon breddar också sin uttryckspalett. Det här är den första utställning av henne jag sett där hon delvis lämnat sina skulpturmaterial och presenterar fotografier. Men hon har hittat ett sätt att få dem som en integrerad del av sin uttrycksarsenal.

Den här utställningen visar arbeten i olika material, som lera, sten, glas och alltså foto.

Många av hennes lerskulpturer har människor som motiv. Hon är mycket skicklig på att fånga speciella uttryck och åtbörder som är på en gång mycket specifika och samtidigt allmängiltiga. Konstnären är mycket närvarande i lerskulpturerna genom händernas avtryck som minnen av tillkomsten. Det ger liv i ytorna. Skulpturerna av människor i helfigur visar hennes formkänsla parad med hennes sätta att ladda formerna.

Flera av skulpturerna har intressanta konnotationer. Här finns tre med namnet hår. De föreställer en nimarblå kvinna med håret i tjocka ormlika slingor. Tankarna går till Medusa, hon som hade ormar i håret för att avskräcka. Men här är håret i en vacker knuta. I en är håret självt renodlat som huvudmotiv. Tittar man närmare glimmar det till inne i vindlingarna.

Sten kan tyckas vara ett kallt material, men Yvonne Nimars stenskulpturer känns varma och sensuella. Många av dem har ansikten som motiv. De har ingen särskilds drag. Det finns en allmängiltighet i deras uttryck. Det är som om de vore mänsklighetens minsta gemensamma nämnare hon vill åt. Man eller kvinna? Jude eller grek? Både och ingendera. Nu eller då? Varken eller och både och. De berättar något om vår komplexa belägenhet idag.

Hon gör skulpturer med grupper av huvudformer oskiljaktigt nära varandra. Jag väljer att tolka dem som feministiska statements om sammanhållning och värdegemenskap. Några rader av Ragnar Borgedahl dyker upp i tankarna; ”… det finns inga bättre kamrater, det finns inga tätare led”. För mig handlar de här skulpturerna om systerskap och enighet. Så sedda är de starka symboler.

Här visas också två skulpturer i en rödbrun sten, från mellanöstern förstår jag. Även här två ansikten. De är perforerade av porer. Och de har inte huggits ut runt om. De känns som bryggor över tiden. Det är som åren har slitet på dem, delar av utanverket är bortnött, men huvuddragen finns kvar. En människa är en människa även om det skiljer tusende år mellan tiderna de levde i.

På senare år har Yvonne Nimar börjat jobba med glas, Här visar hon hur hon kan kombinera glaset med lerskulpturerna till nya effekter och uttryck. Hon visar också kärlformer i klart glas. I botten på kärlen finns ansikten. De liksom tar sig upp genom den vattenyta man kan se det klara glaset som. Det är kärl i fullkomlig harmoni och stillhet. De är mycket estetiska med en ytterligare dimension.

Hon har börjat göra fotografiska bilder med sina glasverk hållna i en hand som motiv. Hon kallar dem Andas fram. Det har gett namnet åt utställningen. Bilderna visar på ett poetiskt sätt hur hon själv ser i sina glasarbeten.

I samband med utställningen har en ny bok, även den med titeln Andas fram kommit ut. Här kan man se bilder på hennes olika verk. Boken har texter av Ingrid Furre och Bo Borg och är stilfullt formgiven av Olof Nimar. Fotot i boken av Olof Nimar och Jan-Erik Lindkvist är i toppklass.

Den här utställningen och boken ger en bild av både bredden, djupet och rikedomen i Yvonne Nimars konstnärskap. Det finns en enhet i mångfalden som är den här konstnärens signum. Det är spännande att se de här verken som är både lika och olika interagera med varandra och med oss.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kulturkvarteret Pedagogien, Hjo
Andas fram
Yvonne Nimar
Skulpturer och foto
Utställningen pågår 8 oktober 2021 – 8 januari 2022
Bok: Andas fram med texter av Ingrid Furre och Bo Borg
Foto: Olof Nimar och Jan-Erik Lindkvist.
Formgivning: Olof Nimar
ISBN:978-91-527-0802-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s