Bolanders Skor – Folkets Hus i Lidköping

Ibland är det kul att ha litet småkul och mys med pys när man går på teatern. Och så var det när Riksteaterns uppsättning av Bolanders skor gästade Folkets Hus i Lidköping.

Nog verkar allt frid och fröjd på Bolanders Skor. Där jobbar väninnorna Gunhild och Wiwi och det har de gjort i ervärderliga tider verkar det. De är hårt samtrimmade både privat och professionellt. De lever kvar i en värld där chefen kunde kalla biträdena för ”flickor”, oavsett hur gamla de var. Gunhild och Wiwi var unga på den tid popgrupper som Tages och Shanes var fjortisarnas drömprinsar. Pjäsens referenser till de låtar och de gruppmedlemmar som tonårskärleken fick dem att svärma för är perfekta tidsmarkörer och Madeleinekakor för oss gamlingar som dominerar publiken.

Nu är Gunhild och Wiwi gamla och livet de levt har gått och ändå känner de liksom att det gått dem förbi. Och det finns hemligheter bakom de prydliga tantfasaderna. Det finns gåtor och hemligheter som gör att den här feel-goodkomedin som på ytan är så hemtrevlig också skulle kunna beskrivas som hämdtrevlig. För trevligt är det även när det handlar om litet otrevliga saker. Och som sig bör spelar småkakorna en viktig roll i handlingen. Och påminnelsen om mormors hallongrottor gör en på gott humör.

Det är bara två skådespelare på scen. Men med sådana dubbelproffs som Anna-Lena Hemström och Ing-Marie Carlsson räcker det längre än långt. De gör varsin go tant av bästa pilsnerfilmsmärke. De spelar personer som är kvar från en annan tid. Men de får oss att känna hur känslor som vänskap, svartsjuka och längtan efter revansch och hämnd är lika relevanta för oss i vår tid också. Bakom den prydliga fasaden av trygg vardagsrutin finns en doft av något annat som skapar oro. Och den känslan utvecklas och växer sig starkare och det skapar litet (men bara litet!) spänning i pjäsen.

Det blir underhållning av bästa märke. Trevligt. Litet småklurigt och kryddat med detaljer som väckte tankar.
Anna-Lena Hemström och Ing-Marie Carlsson är komedienner av bästa märke. De skapar varsin trovärdig tant av den typ som borde K-märkas. Och deras samspel är bara så bra. Charmiga är de också. De är skådespelare av den klassen som gör varandra och därmed pjäsen bättre. Handlingen interfolieras av sång som funkade fint.

Den här pjäsen gick hem och skapade den där riktiga kaffekalasstämningen. Det märktes hur bra det fungerade på det muntra snacket i pausen och de nöjda leendena när publiken gick ut efteråt.

Det här var underhållning och inte minst skådespeleri man blir på gott humör av.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Ing-Marie Carlsson är känd från en rad filmer och serier, bland annat Black Jack, Änglagård och Tre kronor och flera framgångsrika roller i uppsättningar hos Riksteatern. Anna-Lena Hemström har bland mycket annat spelat i Drömkåken, Pensionat Oscar och en mängd pjäser och tv-program. De var tillsammans ett veritabelt dreamteam för en pjäs som Bolanders Skor.

Folkets Hus Lidköping måndag 7 februari 2022. Premiär på en turné som ska besöka många platser ända tills långt in i maj.
Teater: Bolanders Skor
Manus: Bengt Järnblad
Regi: Ola Hedén
På Scen: Marie Carlsson, Anna-Lena Hemström
Producent: Riksteatern i samarbete med Teater Allan.
Lokal arrangör: Lidköpings Teaterarrangörer i samarbete med Folkets Hus Lidköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s