Badkarsmusik av Charles Bukowski

När jag just läst ut Charles Bukowskis (1920 – 1994) novellsamling Badkarsmusik som nu kommit ut i ny svensk upplaga såg jag ett citat av Göran Greider om Bukowski: ”han bör betraktas som en av de främsta arbetarförfattarna i världen”. Det finns litet, om ens något, som styrker ett sådant påstående i det jag läser i Badkarsmusik. Jag har läst Bukowski tidigare t ex Faktotum och annat i mitten av sjuttiotalet, men har aldrig tänkt på honom som en arbetarförfattare, än mindre som en av de främsta.

Men oavsett vilket är han en läsvärd författare. Badkarsmusik innehåller 36 korta noveller. De handlar om författare och författarwannabees. Det är människor i en speciell sfär och värld. Det är mycket fylla. Det är sprit på varannan sida och öl på varannan. Ett oavbrutet drickande. Så spyr dom på morgonen och tar återställare med varmt öl och sen på det igen. Och så är det kvinnor. Det knullas mycket. Det är inte någon sensuell sexualitet, här handlar det ofta om knull på fyllan. Det finns mycket att diskutera om hans unkna och instrumentella kvinnosyn. Han skriver om kvinnomisshandel med en axelryckning. Det är mycket snusk, rum med kackelackor, grävande i hemorrojder och spyor. Behöver han tänka igenom sin situation går han och skiter. Novellerna skildrar en värld långt ifrån den bildade medelklass som läser hans böcker.

Det är skrivet på ett korthugget litet hemmingwayskt sätt. Och det är ett bra driv i berättandet. Några av novellerna har hans alter ego Henry Chiaski i huvudrollen. Några handlar om relationen far son.

Han har skrivit en dikt om hur man blir en bra författare. Här ett citat:

you’ve got to fuck a great many women
beautiful women
and write a few decent love poems.

and don’t worry about age
and/or freshly-arrived talents.
just drink more beer
more and more beer
and attend the racetrack at least once a
week

Den här boken är skriven utifrån den instruktionen. Det är just det den handlar om. Inga metaforer eller poetiska omskrivningar. Här är det pang på rödbetan. Den livsattityden och det sättet att skriva har gjort läsare över hela världen nyfikna i generationer.

Det står alltid klart vad Bukowski menar. Svårare att förstå varför. Det är ofta konfrontationer mellan man och kvinna. Sällan möten. Maktspel på ojämlik nivå. Skarpt skildrade.

Charles Bukowskis böcker kommer, som den här, hela tiden i nya upplagor. De är lätta att läsa. Det finns ett driv i berättelserna som för en vidare framåt. Det handlar om en värld som är långt ifrån den borgerlige läsarens verklighet, en livsattityd som går på tvärs.
Jag minns hur nyfiken jag var i hans böcker på sjuttiotalet. Jag har svårare att förstå varför nu. Jag är inte rätt läsare till det här författarskapet längre.

Boken innehåller ett efterord av Olle Widhe som introducerar, förklarar och värderar högt.

Den som vill ha en lättläst introduktion till Charles Bukowski är den här novellsamlingen, i översättning av Bukowskiexperten Einar Heckscher, bästa möjliga introduktion.

BO BORG


Bok: Badkarsmusik
(originalets titel:  Hot Water Music. Den kom ut 1983)
Författare: Charles Bukowski
Översättning: Einar Heckscher
Förlag: Lindelöws
ISBN: 978-91-87291-96-8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s