Bo Kaspers – Läckö slott

För ett par dar sen spelade Bo Kaspers Orkester som finalakt på Läckö sessions, ett projekt som är värt alla lovord. Vilket pärlband av artister av olika slag de presenterat den här sommaren! Det har funnits nåt för alla som ville. Det stämmer förstås fint med Läckö Slotts ambitioner att ha ett brett och mångsidigt kulturutbud som drar folk till, och skapar, intresse för deras huvuduppdrag som förstås är slottet och dess verksamhet.
Läckö sessions 13 konserter hade ca 450 personer i snitt per konsert, inalles 5800 personer. Läckö sessions är en win win. Innan konserten med Bo Kaspers Orkester började kallades Läcköbossen Jan Malmgren upp på scen, tackades och tillfället i akt att tacka arrangören och lovade och tog i hand på att Läckö sessions var välkomna tillbaka nästa år igen. Kanoners! Det ser vi fram emot.

Publiken som var där för att höra Bo Kaspers Orkester den här fina sommarkvällen verkade tycka det blev en vinnarkväll. Jag såg kvinnor som dansade och sjöng med i varenda låt, även dom som fick mig att koppla på min inre mute.

Man kan likna Bo Kaspers musik med ett smörgåsbord av många litet exotiska rätter fint färgmatchade och som taggats ner för att passa bred svensk smak. Deras mix har sjunkit in i den svenska folksjälen som Tacon på fredagarna. Det är litet fredagsmys i radhuset med elbilen på laddning över deras välanpassade musik på skiva. Kanske blev det litet, men bara litet, drag under galoscherna ändå när de nu spelade live.

Den här kvällen var bandet förstärkt med två sångare, en gitarrist, en percussionist, sax och trumpet. Alla tillförde både djup och lyster till låtarna. De fick igång det där liksom försynta lättsvänget man associerar till Bo Kaspers. Det har ett latinskt dansgung. Kasprarna har bra melodier, fina texter och Bo Sundströms omisskännliga röst och intonation. Han lät litet tunnare än på skivorna den här kvällen, men han hade ju två körsångare, Ida Sandlund och Anders von Hofsten, som backar upp och fyller på.  Sådana stödstrumpor harmånga äldre sångare har numera.

Men hela det stora gänget fick till ett fint och nyansrikt sound med mycket finlir. Mats Schuberts klaviaturfinesser är oumbärliga för soundet. Och inhyrda gitarristen Robert Östlund hade verkligen sina stunder bl a med coola intron, och de behövdes här. Saxofonisten Björn Jansson och trumpetaren Jonne Bentlöv, tillförde mycken välbehövlig musikalitet, stämning och en jazzfeeling.  Deras solon gav ett djup till låtarna och öppnade upp både utåt och inåt.

Bo Kaspers har ju spelat i ervärderliga tider (dryga tre decennier). De vet hur man tar sin publik. De har en rekorderlig låtkatalog som ger den där kännerigenlåtenglädjen som är så viktig på livekonserter. Och de nya låtarna ställer sig lydigt in sig i ledet. Inget nytt under solen, men den värmer som vanligt.

Det utökade bandet ger möjligheter till variation. Det blir ingen rockkonsertkänsla och utlevelse, för få band har mindre rock i sitt blodomlopp än Bo Kaspers. Bo Sundström springer runt och ställer sig i olika rockposer. ”Men man är ingen James Brown precis” säger han andfådd. Och så är det. Det blir mera skådebröd. Men det kommer mycken energi och spelglädje i varma vågor från scenen. Bo Kaspers svenska soul är välspelad och har mer av svensk vistradition än av explosiv soul i sig. Det är polerat och välpressat. Mera fluga och hatt än svett, uppknäppt skjorta och hår på bröstet. Bo Kaspers svenska soul är svensk och mellanmjölkslagom, mild och mjuk som mjukglass med varierade toppingar. Många låtar är bra och text och musik hjälper fram varandra på ett organiskt sätt. Men det räcker inte alltid att vara bra för att vara bra. Det här är inte den här recensentens musik. Men bra är dom.

Bo Kaspers Orkester har sin publik och de kan och tar sin publik. Det var litet glest i bänkraderna, men det var ingen tvekan om att de gick hem hos dom som var där. Så det blev upp ur stolarna, allsång och inklapp. Vad mer kan man begära en onsdagskväll.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Läckö Slott den 17 augusti
Läckö sessions
Bo Kaspers orkester: Bo Sundström, sång och akustisk gitarr, Mats Schubert, klaviaturer, Michael Malmgren, bas, Fredrik Dahl, trummor
Förstärkta med: Anders von Hofsten, kör, Ida Sandlund, kör, Niklas Gabrielsson, Percussion, Jonne Bentlöv, trumpet, Björn Jansson, Sax, Robert Östlund, Gitarr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s