Första o. sista dagen o. några däremellan på gallerier i Gbg – Dag 1

Dagen började på Göteborgs mesta gata Avenyn. Här har Björn Wetterling öppnat sitt och Göteborgs senaste galleri på Kungsportsavenyn 31 – 35. En filial till det i Kungsträdgården i Stockholm.

Åter till brottsplatsen kan man även säga, eftersom han 1978 blev delägare i ett galleri på Götabergsgatan som då var Göteborgs mesta gallerigata. Thordén & Wetterling var starten för Björn Wetterlings bana som konsthandlare/gallerist.

Wetterling Gallery, Göteborg
NATHALIA EDENMONT – ETERNAL SEDUCTION
22 september – 30 oktober 2022


Nästa besök blev på Götabergsgatan hos Galleri Thomassen, som numera inte har så mänga gallerigrannar, men bär ändå traditionen vidare genom att vara ett av Göteborgs större och även mera välrenommerade gallerier.

Här var det dubbelvernissage med Olle Schmidt – målningar och Lene Kilde – skulptur

Galleri Thomassen
OLLE SCHMIDT – RANDOM COMPASS
22.10 – 08.11 2022
“Kompassen rör sig i ett korsdrag. Vart är vi på väg? I en tid där allt verkar möjligt och förutsättningar ständigt förändras är väl frågan relevant. Bildens egen väg genom disparata referenser och en till synes slumpmässig riktning kan samtidigt öppna för egna preferenser. Sammansättning av olika fragment bildar nya koalitioner. Nya begrepp tar form i bildens resonansbotten.”

Olle Schmidt bor och verkar i Stora Aleryd, Ödeshög. Han har en MFA från Akademi Valand (1994). Hans verk är representerade i samlingar som Göteborgs Konstmuseum, Norrköping Konstmuseum, Statens Konstråd, Östergötlandsmuseum och var den första att få Stenastipendiet. Han har tidigare ställt ut på bl.a. Luleå Konsthall, Moderna Museet Malmö, Pumphusets konsthall Landskrona och flera gånger tidigare på Galleri Thomassen.

Galleri Thomassen
LENE KILDE
22.10 – 08.11 2022
Lene Kilde is a Norwegian sculptor, her work explores the boundaries of what our vision may encompass. These sculptures, depicting children in various activities, erases the borders between reality and fantasy, as through the eyes and imagination of the child.
In the same way, these incomplete bodies put impetus upon the voyeur to complete the image – fill in the blanks – and thus actively participate in the artworks, contributing with their own, unique point of view to make each experience a wholly personal and singular experience.

Lene Kilde studied at Einar Granum’s Art School and Asker Art School, and has a Master’s degree in Production Design from the Oslo and Akershus College at Kjeller. Kilde was recently awarded the Arts Council Norway’s three-year scholarship for young artists. She has participated in exhibitions internationally, including SCOPE Miami – Florida, SCOPE Basel – Switzerland, Belvedere Art Space – Beirut – Lebanon and Arts Range – France.


Nästa på turen blev Galleri Hammarén, som ligger på samma ställe som det tidigare Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, så det finns mycket nutida konsthistoria i väggarna att förvalta och föra vidare samt förändra in i framtiden. Här var det en ren måleriutställning.

Galleri Hammarén
EMM BERRING
15.10 – 5.11 2022
I Emm Berrings bildvärld är naturen alltings början och alltings slut. Perspektivet är närliggande. Skogen tycks kulissartad och viktlös, skarp och hallucinatorisk. Ett förföriskt magiskt ljus avvisar torrt förnuft och lockar oss ut i sensualismens förtrollade dal. 
Emm Berring är född 1983 i Vallentuna, men numera bosatt i Malmö. Hen är utbildad vid Malmö konsthögskola 2008 – 13 och under 2012 också vid Hochschule für Bildende Künste, Braunschweig, Tyskland.


Sedan blev det PS i Haga, som hade vernissage denna dag med en konstnär från Stockholm. Utbildad vid Konstfack, avdelning för måleri, Stockholm 1991 – 92 och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm 1992 – 98.
Jag hade hade tänkt hinna med en utställning till denna dag, men så blev det inte. Mera om detta i nästa inlägg.
Cliff Hanger …

Galleri PS
LOTTA DÖBLING
22.10 – 6.11 2022 199

Foto & text Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Göteborgsgallerier: Wetterling Gallery, Göteborg, Galleri Thomassen, Galleri Hammarén och Galleri PS – 20221022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s