Första o. sista dagen o. några däremellan på gallerier i Gbg – Dag 2

Här äntligen den utlovade uppföljaren på cliffhangern på Dag 1.
Jag hade bråttom från Galleri PS i Haga eftersom jag ville hinna med ett besök på Kastellgatan. Därför gick jag rakt uppåt mot kastellet. Inte min vanliga sväng vänster till Skolgatan. Det slutade illa. Jag gick vilse.

Redan 1979 när jag läste på ”Konsten i Gbg”. Eftersom jag hade insett mina bristande kunskaper i konsthistoria. Ja, det hette konstvetenskap. Förfallet hade redan börjat även om jag inte förstod det då. Vägen till ”vetenskapen” bort från humaniora. Nu har de även dragit in de fria konstskolorna in i Högskoleträsket.
Det året upptäckte jag Göteborg till fots. Jag lärde mig olika viktiga punkter som institutionen, konstmuseet, cometen, dojan, centralen o.s.v. Vilken väg jag skulle gå för att komma dit. Men efter hand så kändes vägen lite enahanda, så varför inte gå en annan väg? Det visade sig inte vara så lätt. Ofta på den nya vandringen så slog jag näsan i en bergvägg ibland fanns det en lösning i form av en oändling mängd trappor men lika ofta var man bara tvungen att vända. Och det stora antalet trappsteg var inte så lockande. Lika ofta slutade den nya vandringen med att man stod vid ett räcke och tittade rakt ner i djupet.
Så kunskapen om den göteborgska topografin och omöjligheten att orientera sig med någon form av brevduveinstinkt fanns sedan tidigare hos mig.

Men trots det gick jag ”raka spåret” från PS mot Kastellgatan. Och efter ett kvarter mötte jag Kastellkullen som kring sig hade en mängd byggbyssjor, avspärrningar och skyltar.
Tog vänster för det borde vara åt det hållet, men det blev en så konstig vandring att jag frågade några andra vandrare om vägen. Men fick för mig så konstiga svar att jag vände och tänkte att den andra sidan var ett bättre val att komma runt ”kullen”.
Men det blev inte bättre och insåg snart att jag inte skulle komma till Kastellgatan förrån alla gallerier hade stängt.
Och nu var min förvirring total. Där jag stod kunde jag se två större gator med spårvagnar och insåg att en av dem måste vara Linnégatan, men vilken. Jag hade snurrat runt så mycket att jag hade tappat bort mig totalt. Kröp till korset och agerade dum turist och frågade några om vilken som var Linné. Och fick ett bestämt svar.
Det var tur att jag frågade för jag tror att chansen var lite större att jag hade valt den andra.
Och då hade vägen hem blivit ännu längre och jag var nu trött och ville bara hem till sen e.m.-fika.
Besöket på Kastellgatan fick bli nästa dag.

Nu äntligen på Kastellgatan. Vi börjar i den ända jag skulle kommit den 22/10. Närmast Skanstorget på Kastellgatan 10 ligger Galleri BOX. Nu den 23/10 visades en verkligt nutida utställning med tre objekt och en monitor.

Galleri BOX
Skytteföreningen Sierra – Andreas Sandberg and Adam Haugbak
30/9–30/10 2022

Detta fanns att läsa om utställningen
Skytteföreningen Sierra (Sierra Rifle Club) is an artistic project run in the form of a free non-profit association. The project is initiated by artists Andreas Sandberg and Adam Haugbak. The association invites active and passive participation from surroundings, people, and others in the exploration of images and mechanisms informed by the act of aiming and shooting. The exhibition presented at Galleri Box is the result of its participation in a residency program in the Atacama desert, Chile in april 2022.
The exhibition zooms in on the desert landscape itself: on some of the ideas, dreams and mirages that the landscape might hold. By using film, music and sculpture the association presents a fragmented travelogue.


Närmaste gallerigranne är Uddenberg. Ett galleri med göteborgsanor som började sin bana på Götabergsgatan och nu finns på Kastellgatan 7. Här visades en utställning som även den var i slutet av sin utställningsperiod.

Galleri Uddenberg
Bodil Hedlund
Målningar
8 – 23/10 2022


Bara några steg därifrån ligger Galleri 54 och där hölls det tydligen någon form av finissage med konstnärssamtal. Kändes inte rätt att dundra in med en stor kamera i högsta hugg.

Galleri 54
Sara Lännerström
Festina Pace
30/9 – 30/10 2022


Och några steg till så är man på hörnet av fastigheten med entrén till Göteborgs Konstförenings galleri som är det senaste tillskottet på Kastellgatan som gallerigata.

Göteborgs konstförening
Urban Höglund
Emma Ströde Falk
15/10 – 6/11 2022

Urban Högland visar panoramafotografier av intressanta fastigheter. En bit arkitektur- och nutids-historia.
Han gör dem genom att fotografera en mängd bilder som han i datorn sedan ”syr ihop” till en panoramabild.

Hans medutställare Emma Ströde Falk visade mindre skulpturer.
Emma Strödes utställning Att följa en Kapybara är ett försök att släppa taget och våga låta handen förekomma tanken så mycket det går. Intentionen är att låta det bli som det vill bli. Kapybaran, världens största gnagare , vars motsägelsefulla och undflyende karaktär är värd all uppmärksamhet, får bestämma.

Nu på onsdag den 2/11 kl 18 blir det ett samtal mellan utställaren och Nina Bondeson som har ägnat många tankar åt hantverket och handens betydelse i konsten.
Tyvärr är jag inte i Göteborg då. Det hade jag mer än gärna lyssnat på!


Sista anhalten denna dag blev hos Pelle Arnell på Galleri Aveny. Även han har landat på Kastellgatan med ett långt galleriförflutet i bagaget. Han visade en välkänd göteborgskonstnär Johan Lagergård.

Galleri Aveny
Johan Lagergård
8 – 23/10 2022

Foto & text Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kastellgatan, Göteborg, 20221023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s