Dom kallar oss Sverige – Josefin Silan Karlsson

FOLKETS HUS i LIDKÖPING

”dom kallar det Sverige
kallar det progressivt
kallar det öppet och fritt dom kallar det orörd vildmark i miljöpostogram
kallar det no go zoner, miljonprogram
dom kallar det segregation och pekar på förorter där människor av hundratals nationaliteter
lever bredvid,
med och på varann
jag kallar det oprecist
kallar det orättvist
kallar det idioti”
Det är nåt visst med att höra en poet själv läsa sina texter. Särskilt om texten är bra och uppläsaren är en rutinerad och välmeriterad poetryslammare som Josefin Sîlan Karlsson. Och texten är fylld av engagemang och starka känslor.

I tisdags gjorde hon ett scenpoesiframträdande på Folkets hus i Lidköping under rubriken Dom kallar oss Sverige. Den skulle ha skett utomhus, men vädret gjorde att vi fick flytta in i foajén. Och gott så. Den soppa som serverades och ingick i gratisbiljetten och som skulle ha värmt oss ute i senhöstkvällen var fin inomhus också. Omtanke värmer även om det inte är kallt.

Josefin Silan Karlsson är en mångsysslare. Jag hade tidigare hört fina inslag av henne i P1:s Tankar för dagen. Hon är socialpedagog, dramatiker, illustratör och mångsysslare, med rötterna i Norrbotten och Kurdistan. Och erfarenhetsbredden märks i ämnesval och framför allt i perspektiv. Hon har två barn och småbarnsmammalivet speglas också det i en del av hennes arbeten. Varat bestämmer medvetandet som på sitt sätt styr poesi. Hon blev t ex svensk mästare i Poetry Slam 2016.

Hon läste mot en fond av en stor konstnärligt utformad sverigekarta som hängde som en skolplansch gjorde på oss gamlingars tid. På den har Sveriges närmiljö bytts den ut mot ett montage av kartor av fattiga utvecklingsländer. Det ger tankar om Sverige i världen och världen i Sverige. Den är gjord av Ulla Knutsson från Götene. Hon och Josefin Silan Karlsson har kontakt och samarbete.

Det handlar i en dikt om vi och dom. Perspektivet vänds på ett verkningsfullt sätt när du blir jag. Så verkar den empati som är respektens och ömsesidighetens näring.
”jag räknas inte
jag är inte en människa
jag är en siffra i statistiken
jag är krigsoffer från länder du inte vet var de ligger
jag är glömda pass och våldtäkter vid gränskontrollerjag är familjens sista besparingar till människosmugglaren
jag är barnet som drunknar i medelhavet
nu
och nu
och nu”

Det handlade alltså om samtida scenpoesi om jaget, det vi kallar Sverige och världen. I Josefin Silan Karlssons fall är hennes poesi på olika sätt impregnerad av dagshändelser och politik. Det personliga är politiskt och det politiska är personligt, som vi sa back in the Days. Det har förstås samma giltighet idag fast både världen och uttryckssätten är annorlunda. Det ger en målmedvetenhet och ett engagemang som griper tag både i tankar och känslor.

Hon visade sig vara en varm person med en underfundig humor. Inte skämt i första hand för skrattets skull (man log mest) utan för att exemplifiera och mejsla ut synpunkterna och ge dynamik till dikternas allvar och politiska uddar. Hon jobbar med en verkningsfull dialektik mellan jaget och världen, vi-et och dom-en. Det stora i det lilla och det lilla i det stora. Och egentligen är det väl sidor av samma sak.
Hon läser de långa poetiska texterna i ett långt sammanhängande rytmiskt flöde som ger orden och meningarna ett särskilt liv. Man får en kontakt med texterna och författaren på ett sätt som egen tyst läsning aldrig kan ge.

Efter poesin berättade Ulla Knutsson om hur hennes bild kommit till och om hennes och Josefin Silan Karlssons diskussioner. Och publiken bjöds in att fråga diskutera och kommentera.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Lidköpings Folkets Hus den 25 oktober 2022
Dom kallar oss Sverige
Scenpoesi av Josefin Silan Karlsson
Publik: typ30
Citaten är ur dikter av Josefin Silan Karlsson som hon läste den här kvällen
Några begreppsförklaringar
Scenpoesi: Poesi som framförs på scen av poeten själv. All Scenpoesi är Spoken Word, men all Spoken Word är inte scenpoesi.
Spoken Word: samlingsbegrepp för muntligt framförd litteratur. Här ryms berättelser, poesi, viss hiphop
Poetry Slam: Tävlingar i Scenpoesi och Spoken Wordtill komedi, politik, trams och djupaste allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s