Solitaire av Lars Norén – Vara Konserthus

Det är i en grupp den enskilda människans ensamhet blir mest påtaglig. Att befinna sig i en samling människor och söka empati och förståelse kan vara ett lika nattsvart projekt som nånsin en Norénpjäs. Det har talats om ”själens obotliga ensamhet”, och det verkar vara ett tema som Lars Norén varierar till avgrundsdjup i sina pjäser. Den kan ta sig olika former. Människorna söker gemenskap men ensamhet är hennes lott. Vi söker samspel men hamnar i en hopplös patiens. I en sång liknas livet vid ”… planing solitaire alone with a deck of 51”.

På måndagskvällen spelades Lars Noréns pjäs Solitaire i Varar konserthus. 10 människor har utan att veta varför eller hur det har gått till hamnat i ett fyrkantigt rum utan väggar. En kollektiv belägenhet. Men är det något de här människorna inte är är det en gemenskap. Där står de tätt sammanpackade utan möjlighet att ta sig ut. Där står de. I väntan. Alla talar, men ingen lyssnar. Tankarna går förstås till Becketts I väntan på Godot. Där väntar huvudpersonerna på något eller någon obestämd de hoppas på. Gud kanske. I Solitaire vänta man på det tröstlöst oundvikliga. Det är livet som en väntan i ensamhet på den oundvikliga döden. Hoppet ör fåfängt. Det blir en tragikomisk vänta. Mest tragisk.

Pjäsen blir en märklig upplevelse. I den trånga avgränsade rummet där hela pjäsen utspelar sig sker en rad möten, eller snarare konfrontationer. Alla är upptagna av sitt. Aggressivitet växer fram. Den är utslag av frustration över den egna belägenheten, inte gruppens. Men den tar sig olika uttryck. Och som nästan alltid i Noréns svarta dramer byggs ett allt större obehag upp. Tankar och känslor leds mot mörkret i oss. Här verkar det inte som kaos är granne med Gud. Utan med ångesten. Man kunde tänka sig att ett oskyldigt barn kunde peka mot något ljust i framtiden. Ett sådant finns med. Men det är inte livskraftigt och dödas av en läkare i gruppen.

Det vägglösa rummet är fyllt av en rad karaktärer. Eller snarare typer skulle jag säga. Det blir väldigt stiliserat. Regissören Sofia Adrian Jupither har gjort ett starkt jobb att få de här typerna levande. Trovärdiga blir de väl inte, men det är nog inte syftet här. Var och en ska vara en aspekt i ett existentiellt idébygge snarare än en människa, tycks det. Karaktärerna är spelpjäser i ett schematiskt skeende där skilda egenskaper och olika, men ändå lika, reaktioner presenteras.

Jag blir mera tagen av obehaget än gripen av karaktärernas utsatthet. Man kan förstås diskutera om det är en svaghet hos den här pjäsen. Jag känner tyngden av all Norénrespekt. Men är ändå benägen att se det så.

Shakespeare menade att teatern ska hålla upp en spegel så att vi ser en sannare bild av oss själva. Det är oss själva vi ska roas och förskräckas av och teatern ska ”visa samtiden ett porträtt av dess väsen och gestalt”. Och vem tilltror vi större möjligheter att krypa bakom samtidens mask och visa tidens avklädda ansikte än Lars Norén.

Men när svärtan är så kolsvart som här är det svårt att se något annat än mörkret.

BO BORG

Foto: Mats Bäcker


 Vara Konserthus den 24 oktober 2022
Solitaire av Lars Norén
Regi: Sofia Adrian Jupiter
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Peruk och mask: Peter Westerberg
Ljud: Robin Auoja
Dramaturg: Anneli Dufva
På scen: Malin Arvidsson, Bengt Braskered, Per Burell, Bianca Cruzeiro, Otto Hargne, Maria Hedborg, Marianne Nielsen, Mikaela Ramel, Jonas Sjöqvist,
Niklas Åkerfelt
Publik: ca 150

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s