Ethno on the Road – Folkets hus i Lidköping

Den mörka torsdagskvällen lystes upp av folkmusik framförd av unga musiker från när och fjärran. Ethno on the Road gjorde ett nerslag i Lidköpings kulturhus Folkets Hus.

Ethno Sweden är sannolikt världens största internationella folkmusikläger för unga musiker. Under några intensiva veckor möts massor av unga instrumentalister och sångare av skilda slag och med olika kulturell bakgrund för att spela tillsammans och lära sig nytt av sina mentorer och medmusiker. I år är det 33 år sedan lägret startades på Falu Folkmusikfestival i Dalarna, sedan dess har Ethno spridit sig och finns idag i över 40 länder över hela världen. Vilken kulturell smältdegel. Jag tror att den här typen av internationella möten och samarbeten är viktiga inte bara för de medverkande utan för förståelse människor emellan och respekt och uppskattning för olika kulturer. Ethno är ett fint exempel på att internationell openmindness är rätt väg.

Några av musikerna bildar en grupp som ger sig ut på vägarna. I år var det en grupp om sju musiker, två mentorer och fem kursdeltagare som spelades alla tillsammans och i mindre konstellationer.

Det blev en spännande musikkväll fylld av musik från många olika kontinenter och länder. Man kunde direkt märka vilken glädje och entusiasm de unga musikerna tog sig an ”sin egen” och kollegornas musik, blandade och gav i en rik giv.
Det blev en fin musikupplevelse med en föreställning där jag bara kände igen en Cornelis Ångbåtsbluescharmigt inkännande sjungen av Velizara Karaivanova från Bulgarien. Annars var det bara nytt och fräscht för mig.

Orkestern bestod av två fioler, sångare, flöjt, slagverk, elbas och gitarr. Jag gillar egentligen inte folkmusik med elbas, men här gick det bra.
Det blev en konsert med många höjdpunkter. Den stora variationen hölls samman av spelglädje och uppenbar kärlek till musiken.

Jag kom att tänka på Blue Minks gamla megahit Melting Pot. Den handlar om att låta människor från alla kulturer mötas och att låta deras erfarenheter mötas.
Så här lyder en bit av refrängen
”What we need is a great big melting pot
Big enough to take the world and all it’s got
And keep it stirring for a hundred years or more”

Den här kvällen bjöd på en kulturell jordenruntresa på åttio minuter fylld av musikalitet och nya intryck. Delad glädje är dubbel glädje. När det gäller allt mellanmänskligt gäller; Hellre enhet i mångfald än splittring i enfald.

BO BORG
Foto: Bo Borg


Lidköpings Folkets Hus den 20 oktober 2022
Ethno on the Road
Medverkande: Iren Barnum, USA, flöjt/sång, Petra Nordin, Sverige, fiol
Velizara Karaivanova, Bulgarien, sång, Antonio Vásquez, Chile stränginstrument, Iwan Audran, Frankrike,slagverk.
Medverkande mentorer: Nina Perez, fiol, Peter Rousu bas/gitarr
Publik: Det hade rymts många fler
Konserten var ett samarrangemang mellan Lidköpings Folkets Hus och Mellby kulturkommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s