Sjung vackert om kärlek – Lundsbrunns Brunnssalong

När det gäller Gustaf Fröding (1860 – 1911) handlar det mycket på olika sätt om kärlek. I hans liv om den kärlek och ömhet han så hett trängtade men sällan, om någonsin, fick uppleva på det sätt han drömde om den. Hans mest kända och älskade dikter handlar om kärlek och ibland om erotik. Beskrivningen de sexuella tankarna är öppenhjärtiga. Men finns också de mera drömskt romantiska. Man uppfattar hans oförblommerade uppriktighet som drabbande. Diktrader som ansågs sedeslösa till åtalbarhet under Frödings livstid är nu en vårdad och älskad del av vårt kulturarv. Till och med ett dansband som Sven Ingvars har spelat in tonsättningar av några av de mest folkkära. Kärleksfullt på det sätt de mäktade.

Gottfried Granström (f. 1934) skrev skådespelet Sjung vackert om kärlek som många menade var epokgörande när det kom i början av 1970-talet. Pjäsens handling utspelar sig under Frödings vistelse på sinnessjukhus där han var intagen för ”nervsjuklighet” 1898–1905. Pjäsen blev en succé och den spelades på Dramaten 100 gånger. Den spelades senare också på Alsters herrgård där Fröding föddes. Jag ser det som att Frödingexperterna var nöjda med Grafströms beskrivning av ett känsligt skede i Frödings liv.

Nu har Leifs teater gjort sin instudering och uppsättning av pjäsen. Det är verkligen en beundransvärd insats de gör som gör pjäsen till välspelad dramatik och tänkvärd underhållning. Leifs teater är en liten amatörteatergrupp som gjort mycken bra teater inte minst i Götene. Se tidigare recensioner. Midsommarteater och Nostradamus.

Så lokalt förankrade man är har man lyckats hitta så bra innehavare som gör karaktärer av de olika huvudpersonerna.
Scenbilden är lika enkel som effektiv. Frödings sjuksäng i mitten. Överläkarens pulpet på ena sidan. I den scener där inte Fröding ska vara med ställde man helt enkelt en skärm framför sängen och lät den delen av handlingen ske framför skärmen.

Gustaf Fröding spelas av Bernt Andersson. Hans utseende och apparition gör att han på ett naturligt sätt förkroppsligar poeten. Han har ett brett register och pondus som skådespelare och han växlar på ett trovärdigt sätt mellan ömhet, förtvivlan och utbrott.

Ida Beckman var en journalist som stod Fröding nära och som av pjäsen att döma ville honom väl. Hennes avsikter har misstänkliggjorts ibland. Men i den här pjäsen tror man på hennes uppriktiga och goda vilja. Lena Pettersson gör ett fint porträtt av en fin människa, mild och tålmodig. Hon skapar ett helt levande och trovärdigt porträtt av en speciell människa i en speciell relation.

Alla personerna i det här dramat har egenintressen i Fröding och hans situation. Hans syster vill ha honom under kontroll. Är nöjd att han fått en gratisplats på hospitalet som avlastar henne. Hon spelas av Lojsa af Geijerstam.

Överläkaren görs av regissören Leif Olsson själv. Han sitter frackklädd vid sitt arbetsbord. Hans rollfigur vill pröva sina (gammeldagsliga) vårdmetoder och vill att Fröding ska bli ett exempel på deras riktighet. Leif Olsson gör ett rutinerat porträtt av den karaktären. Underläkaren spelad av Aino Ahlström har en modernare syn på hur mentalvård ska gå till och för en engagerad men i slutändan fåfäng kamp mot sin överordnade. Lennart Svensson gör ett tragikomiskt porträtt av kandidat Lindgren. Denne har multipla personligheter och är ibland supbrodern kandidaten och slår ibland in på att bli agitatorn Harmar Branting. Lena Vilhelmson spelar den ömsinta vårdarinnan Signe Trotzig, hon som efter att Fröding skrevs ut från hospitalet fortsatte som hans vårdarinna fram till hans död.

Jag är verkligen imponerad av de här proffsiga amatörernas insatser, talanger och engagemang. De har gjort en bra och mycket sevärd föreställning om Fröding.

BO BORG
Foto: Bo Borg


Lundsbrunns Brunnssalong
Sjung vackert om kärlek, recensionen avser premiärföreställningen den 29 oktober 2022
Pjäs av Gottfried Grafström
Regi: Leif Olsson
I rollerna: Bernt Andersson, Lena Pettersson, Lojsa af Geijerstam, Leif Olsson, Aino Ahlström, Lennart Svensson, Lena Vilhelmsson
Publik på premiären den 29 oktober: ett knappt trettiotal

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s