GÖRAN JOHANSSON – konstnären som gör vad som faller honom in #00

Här skall vi av och till presentera en bild, ofta en målning men lika gärna i form av ett objekt (ni får se) av Göran Johansson.
Göran Johansson gick på Valand i början av 70-talet och hade då Peter Dahl och Alvar Jansson som lärare. Måleriet stod alltså högt i kurs och Göran Johansson har förblivit det trogen.
En gång i tiden talade man om att någon var en konstnärs konstnär. Vet inte om man använder det begreppet idag. Men jag vet att jag skulle räkna in Göran Johansson i den kategorin, om den finns kvar. Annars får vi återuppta den.


FORMALIA
Född 1950 i Göteborg. Utbildning: Hovedskous målarskola och Valands konstskola 1971-1976. Representerad i Statens Konstråd, Borås och Göteborgs konstmuseum, landsting, kommuner och privata samlingar.
SEPARATUTSTÄLLNINGAR I ETT BLANDAT URVAL
Göran Johansson hade sin första separatutställning 1979 i Skövde. Därefter har det blivit flera. Många hos Galleri Aveny i Göteborg, senast 2020. Ett par i Konsthallen i Hishult, 2017 och 2022. Vi kan räkna upp kända namn som Jeanette Ölund i Borås, Garmer i Göteborg, Holm i Malmö, Argo och Ahlner i Stockholm samt Rikter i Bergen och F15 i Moss, Norge. Dessutom har han återkommit flera gånger hos Galleri Lucifer i Skövde, senast 2018.

Så här brukar det se ut när konstnären har vernissage i Göteborg

Rune Lindström, red.


Foto Kjell Åke Gustafsson, ”hemmahos” & Rune Lindström, ”vernissage”

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s