Metropolis – Folkets hus, Lidköping

På måndagskvällen visades ett intressant arrangemang på Lidköpings kulturhus, Folkes Hus. Vi fick se Fritz Langs mästerverk, stumfilmen Metropolis från 1927. Och inte nog med det …

Det var ett genomarbetat och väl genomtänkt arrangemang. Filmen handlar bland mycket annat om klassklyftor och avgrundsdjupa skillnader i levnadsförhållanden och levnadsstandard. En drastisk bild av det gavs redan i foajén där man dukat upp ett bord med välkomsträtter som visade på skillnaderna. Bordet var tydligt avgränsat i två delar med munskydd. På ena sidan, den för de fattiga, bjöds på torra brödkanter och kanske ett kex. På de bättre bemedlades sida fanns bubbel, snittar med räkor och kaviar och choklad med det passande namnet Paradis.

Dagens program var alltså visning av filmen stumfilmen Metropolis. Det är en tysk science fiction-film från 1927 i regi av Fritz Lang,med manus av Fritz Lang och Thea von Harbou. Filmen var på sin tid oerhört tekniskt avancerad och kostsam. 1927 var långt innan datorer och hjälpmedel för optisk efterproduktion var uppfunna, vilket innebar att alla specialeffekterna, och dom är många i den här filmen, måste göras på plats och i verkligheten. Och den innehåller häpnadsväckande och drabbande specialeffekter.

Handlingen utspelar sig i den överdimensionerade och tekniskt präglade staden Metropolis. Där finns gigantisk industri. Arbetarna och arbetsköparna lever åtskilda i helt olika världar. Det övre skiktet lever i paradisiska förhållanden medan arbetarna ses som mindervärdiga och lever under jorden i mörker och nöd.

Filmen bär många parallella teman. Det handlar bland mycket annat om religion och hur den kan utnyttjas. Ett annat tema är skräcken över vetenskapens framfart samt misstron och oron för vårt beroende av teknologi som människor i gemen inte förstår. Den gigantiska futuristiska storstaden gör människorna till myror. Det finns ett tema om klasskamp i marxistisk tappning. Dessutom kärlek med förhinder och en komplicerad far och son relation. Metropolis är en dystopisk skildring av en stad och dess människor som man tänkte sig framtiden på trettiotalet. Det som kallas tankens människor och handens har motstridiga intressen. Filmen slutar dock med ett handslag mellan en arbetarledare och fabriksägaren och inte i en revolution a la Marx.

Filmen är en klassiker som stått sig och blivit stilbildande genom åren. Scenografin är fantastisk, särskilt om man betänker att det här var före datoriseringens möjligheter. De miljöer man skapade är konst i sig, så är fotot och skådespeleriet enastående.  Det är stumfilm, men man saknar inte rösterna.  Skådespelarna uttrycker med sina ansikten och med sitt kroppsspråk allt det viktiga.

Men som alltid med stumfilm ska det vara musik till. Till filmen hörde ursprungligen orkestermusik av Gottfried Huppertz. 1984 gjorde discogeniet Georgio Morodor ett popmusiksoundtrack till filmen. Artisterna visades i eftertexterna och det verkar intressant.

Men på den här föreställningen på Folkets Hus i Lidköping hade man ambitiösare och mera experimentella tankar än så.

Här fick vi se filmen med liveljud i form av såväl DJ-musik och slagverk på plats. DJ var tonsättaren och ljudkonstnären Lars Carlsson. Han spelade från sina datorer en välvald musikblandning av högsta kvalitet och oktan. En flod av musikklipp dök upp. Vad sägs om Philip Glass, Mike Oldfield, Igor Stravinskij, Dimitri Shostakovich, Stockhausen för att bara nämna några. Lars Carlsson hade också lagt in en snutt egenkomponerad musik. På andra sidan den stora duken satt slagverkaren Marcus Hedenfalk. Han slog på allt från koskällor, till tubular Bells, klockor, burkar och ett vanligt trumset. Lars Carlsson är ursprungligen en mariestadare, nu är verksam i Göteborg. Marcus Hedenfalk är lärare på musikskolan i Lidköping.

Metropolis är en film vars uttryck är ett exempel på känslostarkaste expressionism. Att koppla det med t ex minimalism a la Philip Glass eller techno med Kraftwerk var inte bara uppfinningsrikt och kreativt. Det var effektivt också Med den här kopplingen bjöds vi på en helt unik föreställning av Metropolis med många musikaliska inslag som förhöjde och förmerade upplevelsen.

BO BORG
Foto: Bo Borg


Lidköpings Folkets Hus 20221205
Metropolis, film av Fritz Lang
Livemusik av Lars Carlsson och Markus Hedenfalk
Publik: kunde och borde varit fler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s